NOVE ŽRTVE U SIRIJI

Režimske snage ubile 23 civila i 5 dezertera

23.11.2011 u 07:47

Bionic
Reading

Sirijske snage odane predsjedniku Bašaru al Asadu ubile su u utorak 23 civila i pet vojnih dezertera, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava koju vodi disident Rami Abdelrahman koji se nalazi u egzilu.

Ta organizacija tvrdi da je među ubijenima i četvero djece. No, za ove tvrdnje nije moguće dobiti vjerodostojnu potvrdu, budući da su vlasti od početka nemira u Siriji zabranile rad neovisnim medijima.

Povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine Ujedinjenih naroda usvojilo je u utorak rezoluciju kojom se osuđuje krvava represija protiv prosvjeda u Siriji, koji traju već osam mjeseci. Rezolucija, usvojena uvjerljivom većinom od 122 glasova za, 13 protiv i 41 suzdržanog, osuđuje "samovoljna smaknuća i pretjeranu uporabu sile protiv prosvjednika koji su tražili odlazak predsjednika Bašara al Asada i poziva sirijsku vladu da odmah prekine svako kršenje ljudskih prava".

Također, turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je bio osobni Asadov prijatelj prije početka pobune u Siriji, pozvao je sirijskoga predsjednika da odstupi s vlasti kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće u zemlji. Ovo je prvi puta da turski premijer otvoreno traži Asadov odlazak s vlasti.