OBEŠTETITI OBITELJI UBIJENIH

Nijemci odlučni 'isušiti neonacističku močvaru'

23.11.2011 u 07:35

Bionic
Reading

Njemački parlament Bundestag jučer je održao posebnu sjednicu posvećenu neonacističkoj opasnosti, koja je mnogo veća nego što se do prije par dana uopće mislilo. Naime, otkriveno je da je skupina neonacističkih terorista, s razvijenom mrežom pomagača, od 2000. do 2007. godine izvela seriju atentata, ubivši i jednu policajku pritom. Njemački ministar policije Hans-Peter Friedrich obećao je zastupnicima da će 'isušiti neonacističku močvaru', za što je nagrađen unisonim aplauzom svih frakcija

Konačno se u njemačkim medijima pojavila priča koja zauzima više prostora od višemjesečne puzajuće krize eura. Nije riječ o nekakvom skandalu među celebrityjima, nego o zastrašujućem otkriću da je skupina neonacističkih terorista godinama nesmetano ubijala diljem Njemačke. Tamošnja je javnost u šoku, preispituje se što su tijekom serije neonacističkih ubojstava emigranata (osam Turčina i jedan Grk) te mlade 22-godišnje policajke, radili njemački organi sigurnosti i tajna služba. Komentatori pak izražavaju zgražanje nad propustima policije, ali i uopće nad činjenicom da je desni ekstremizam i neonacizam toliko ojačao u Njemačkoj da osniva vlastite terorističke ćelije. Političari su također u nevjerici, pa ne čudi da je refleksna reakcija vladajućih demokršćana kancelarke Angele Merkel poziv na zabranu ekstremističke NPD (Nacionalna partija Njemačke), koja se smatra političkim krilom suvremenih njemačkih neonacista.

Zato i ne čudi da je u takvoj atmosferi napetosti Bundestag jučer održao posebnu sjednicu, na kojoj se raspravljalo isključivo o prijetnji neonacističkog terorizma u Njemačkoj. Sjednica je započela izjavom predsjednik Bundestaga Norberta Lammerta (CDU) koji su u ime vlasti ispričao obiteljima žrtava zbog lošeg rada tajnih službi, koje godinama nisu povezale danas pokojne neonaciste sa serijom ubojstava koja je trajala dugih sedam godina. Svih pet parlamentarnih frakcija se još prije sjednice Bundestaga dogovorilo potpisati zajedničku izjavu u kojoj izražavaju 'duboki stid' zbog toga što se 'nakon strašnih zločina nacističkog režima opet dozvolilo ekstremno desnim ideologijama da ostavljaju za sobom trag krvi u našoj zemlji'.

S obzirom na duboku povijesnu traumu Hitlerove vladavine, Njemačka bilo kakav desni ekstremizam i neonacizam shvaća više nego ozbiljno, te je antifašistički stav jedan od rijetkih zajedničkih odrednica svih zastupnika Bundestaga. Inače bi se ministar policije Friedrich za svoj govor ne bi mogao nadati aplauzu od Die Linke, tvrde ljevičarske opozicije koja skoro po automatizmu glasa protiv svakog prijedloga CDU-a. No, jučer je baš šef parlamentarne frakcije Die Linke, politički veteran Gregor Gysy, poveo svoje zastupnike u gromoglasan pljesak nakon što je Friedrich obećao 'isušiti neonacističku močvaru'. Aplauz je dobio i za izjavu da u Njemačkoj 'ne smije biti ostavljeno nimalo prostora ksenofobiji', a još jednom je ministar policije Friedrich ponovio i da treba pokušati zabraniti NPD.

Ipak, kao što je to slučaj u politici, harmonija u Bundestagu trajala je tek prvih dvadeset minuta zasjedanja. Nakon zajedničkog izglasavanja već spomenute isprike, krenula je rasprava u kojoj opozicija nije izdržala ne spomenuti kako ministrica obitelji Christina Schroeder odbija financirati antifašističke udruge jer je uvela novi pravilnik koji zahtijeva da se svaka organizacija koja traži novac od njezinog ministarstva mora izjasniti lojalnom 'principima slobode i demokracije', što god to značilo. Ministrici Schroeder je lijeva opozicija, sastavljena od SPD-a, Zelenih i Die Linke, zamjerila što ljevičare tako 'stavlja pod sumnju terorizma', što je pak iznerviralo zastupnike CDU-a, koji su zaključili da je napad na ministricu u ovoj situaciji 'čisto politikantstvo'.

Bez obzira na to, vladajuća je koalicija odlučila povući odluku po kojoj su se sredstva za antifašističke udruge u budžetu za 2012. godinu smanjila za dva milijuna eura na sveukupno 22 milijuna, dok Ministarstvo pravosuđa obećava odštetu obiteljima onih koje su neonacistički teroristi ubili. I pokrajina Sachsen, u kojoj su ubojice najviše djelovali, planira za milijun eura povećati svoj budžet za borbu protiv ekstremne desnice.