RASTE BROJ ENERGETSKIH SIROMAHA

Zima u Velikoj Britaniji odnosi 200 života dnevno

23.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Tko bi rekao - u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, zima pogađa stanovništvo baš kao što bi i u nekom zakutku Sibira. U Velikoj Britaniji lani je prosječno dnevno umiralo 180 umirovljenika od hladnoće. Ne stoga što je bilo toliko hladno, koliko stoga što nisu imali novac za adekvatno grijanje

Organizacije za zaštitu starijih osoba podižu buku u Velikoj Britaniji ne bi li na vrijeme spriječile scenarij koji se odigrao prošle godine. Zima 2010/11 kobno je završila za 21.800 osoba starijih od 65 godina. Statistika je tim poraznija za društvo koje se ponosi svojim stupnjem razvoja što se radi o osobama koje od mirovina nisu mogle platiti prikladno grijanje. Temperatura je bila daleko od drastičnih minusa.

'Broj umrlih od zime je blamaža', kazala je Michell Mitchell, direktorica humanitarne organizacije Age UK, a prenosi Yahoo. 'Smatramo se civiliziranim društvom koje štiti najnemoćnije, no broj umrlih od zime u Velikoj Britaniji daleko je veći nego u većini europskih zemalja gdje su zime bile oštrije', nastavlja Mitchell.

Prva i neodložna akcija je bolja izolacija kuća umirovljenika. Naime, mnogi od njih moraju se odlučiti hoće li kupiti hranu ili platiti grijanje, sumorna alternativa koja prisiljava populaciju stariju od 65 da živi u pothlađenim prostorima. Prema posljednjim podacima, 4.1 milijun kućanstava u zemlji živi u 'energetskom siromaštvu'. Drugim riječima, potrebno je više od10 posto kućnog budžeta ne bi li se podmirila cijena zadovoljavajućeg grijanja.

Situaciju dodatno pogoršava nagli porast cijena goriva, što se svodi na zaključak da su računi danas dvostruko veći nego prije pet godina. Prema prognozi udruge Consumer Focus, ova će zima u klasu energetskih siromaha pospremiti čak 5,1 milijuna domaćinstava. Statistika od koje bi se prije svega trebali smrznuti u Downing streetu.