SLJEDEĆI KORAK NA SRBIJI

Glavaš u Mostaru primio srbijansku optužnicu

22.11.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Branimir Glavaš primio je u zatvoru u Mostaru optužnicu koju su uputile srbijanske vlasti koje ga terete za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, potvrdili su u utorak predstavnici mostarskog zatvora

'Gospodinu Glavašu uručena je optužnica iz Srbije koja je proslijeđena posredstvom ministarstva pravosuđa BiH', objavio je mostarski zatvor.

Vijeće za ratne zločine srbijanskoga višeg suda podiglo je optužnicu protiv više hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika, među kojima su uz Glavaša i Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, tereteći ih za ratni zločin nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara.

Kako je u utorak objasnilo ministarstvo pravosuđa BiH, uručena optužnica najprije treba stupiti na snagu, nakon čega postupak ovisi o optuženome odnosno o daljnjim potezima Srbije.

'Optuženi ima mogućnost izjasniti se o optužnici, putem međunarodne pravne pomoći, odnosno naših pravosudnih tijela', izjavila je za medije u Mostaru glasnogovornica ministarstva pravosuđa BiH Marina Bakić

S obzirom da je Glavaš državljanin BiH, po njezinim riječima ne može biti izručen, a Republika Srbija ima mogućnost ustupanja kaznenog progona BiH.

'Ipak odluka o načinu daljnjeg postupanja svakako je na pravosudnim tijelima Republike Srbije', navela je Bakić

Glavašev odvjetnik u BiH Nikica Gržić ranije je rekao da ne vjeruje da će srbijanske vlasti ustupiti optužni spis protiv Glavaša kako bi se vodio kazneni postupak za ratne zločine pred sudom u BiH jer to do sada nisu učinili ni u jednome slučaju.

Glavaš
u Mostaru služi osmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad srpskim civilima na početku rata u Osijeku.