Svijet BAROSSO S MONTIJEM

'Pred Italijom su golemi, ali premostivi izazovi'

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarao je u utorak u Bruxellesu s novim talijanskim premijerom Mariom Montijem i izrazio uvjerenost da će Italija uspjeti prevladati izazove koje su pred njom, provesti fiskalnu konsolidaciju i potaknuti gospodarski rast

'U vremenima krize i unatoč golemim ekonomskim poteškoćama, Italija je odlučna suočiti se s golemim izazovima jednom i zauvijek. To su golemi, ali premostivi izazovi', rekao je Barroso nakon sastanka s Montijem, koji je za svoje prvo odredište kao premijer odabrao Bruxelles, gdje je obavljao dužnost povjerenika u dva mandata.

'Znam da je Mario Monti odlučan, kompetentan i iskusan političar, vrlo odani Talijan i Europljanin. On ima moje puno povjerenje i duboko osobno poštovanje', rekao je Barroso.

Monti je pri preuzimanju premijerske dužnosti najavio opsežne i duboke reforme, među ostalim, reforme mirovinskog sustava, tržišta radne snage, borbu protiv utaje poreza, uvođenje poreza na nekretnine.

Barroso je rekao da je riječ o ambicioznom programu, ali je istaknuo da ga treba dosljedno provoditi.

EU od Italije očekuje da odlučne mjere za smanjenje talijanskoga javnog duga, koji je dosegnuo 120 njezina BDP-a te reforme za poticanje gospodarskog rasta, kako bi talijansko gospodarstvo povećalo svoj konkuretnost koja je padala sve od uvođenja eura.

Monti se u Bruxellesu sastao i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. U četvrtak u Strasbourgu sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još