NAROD NEZADOVOLJAN

Tuniska nova skupština održala 'povijesnu' sjednicu

22.11.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Tuniska ustavotvorna skupština, izabrana nakon revolucije koja je nadahnula pokrete Arapskog proljeća, održala je u utorak prvu i 'povijesnu sjednicu' koja bi zemlju trebala voditi k demokraciji, a posao će biti mukotrpan o čemu su svjedočili prosvjedi nezadovoljnog naroda pred zgradom parlamenta

Svečanoj sjednici nazočili su zastupnici skupštine od 217 mjesta, ministri novoformirane vlade te prijelazni ministri koji su Tunis vodili od revolucije do izbora održanih prošli mjesec.

Umjerena islamistička stranka Enahda pobjednica je izbora i njezini zastupnici dominiraju skupštinom koja ima jednogodišnji rok za donošenje novog ustava.

'Ovo je povijestan trenutak... za prijelaz prema demokraciji', rekao je Fuad Mebaza, prijelazni predsjednik skupštine prije predaje dužnosti svome nasljedniku.

Državnu odštetu tražilo je tisuću prosvjednika pred zgradom parlamenta za ljude ubijene u gušenju Revolucije jasmina početkom godine kojom je svrgnut dugogodišnji predsjednik Zine al-Abidin Ben Ali

'Želimo pravdu' i 'Narod želi novu revoluciju' poručivali su transparentima prosvjednici među kojima je bila i majka Mohameda Buazizija, mladog prodavača povrća koji je prosvjednim samospaljivanjem u prosincu progovorio protiv birokracije, korupcije i siromaštva i tako potaknuo revoluciju.

'Nećemo vas pustiti na miru ako ne krenete ispravnim putem', poručio je mladi prosvjednik pred skupštinom. Stranka Enahda prva je islamistička stranka pobjednica izbora u arapskom svijetu od pobjede palestinskog Hamasa na izborima 2006. godine.

Moncef Marzuki
, čelnik koalicije Kongres za republiku, u novoj strukturi obnaša uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika Tunisa. Za predsjednika nove skupštine izabran je Mustafa Ben Džafar, predsjednik stranke Etakatol.

Pred novom vladom nadasve je složena zadaća provedbe demokratskih reformi uz potrebu stvaranja novih radnih mjesta i većih plaća.