VODA DO GRLA

Kralj pokušava spasiti Belgiju i sastaviti vladu

22.11.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Belgijski kralj Albert II primat će u utorak tijekom čitavog dana čelnike stranaka koji pregovaraju o sastavljanju vlade, pokušavajući pronaći izlaz iz političke krize u koju je zemlja zapala nakon ostavke mandatara za sastavljanje nove vlade Elija di Rupa

Albert II u utorak cijeli dan konzultirat će se s čelnicima u svom dvorcu u Ardenima, na jugu zemlje, gdje se oporavlja od operacije nosa.

Di Rupo, predsjednik frankofonske Socijalističke stranke (PS), u ponedjeljak je zatražio od kralja da ga razriješi dužnosti mandatara, zbog blokade pregovora između desničarskih i ljevičarskih stranaka u vezi s proračunom.

Kralj je tu ostavku 'privremeno odbacio' i pozvao pregovarače da 'razmisle i upoznaju se s mogućim posljedicama neuspjeh' te da 'djelatno traže rješenje'.

Albert II će zadnje primiti čelnike liberalnih stranaka koje domaća javnost smatra odgovornima za prekid pregovora.

Političari i mediji kao najbolje rješenje ističu nastavak pregovora pod vodstvom Di Rupa, s istih šest stranaka (tri flamanske i tri frankofonske).

Belgija je već 527 dana bez vlade, što je svjetski rekord zbog kojeg su ogorčeni i javnost i glasila. Dnevni list La Derniere Heure upozorava u utorak na novu krizu zbog 'neodgovornosti', a flamanski dnevnik De Morgen poziva na 'sprječavanje katastrofe'. 'Dosta je!', poručuje Le Soir, pozivajući političku klasu da prekine tu 'opetovanu teatralizaciju' krize.