Svijet NEPOPUSTLJIVI IRAN

'Nove međunarodne sankcije su uzaludne'

Iran osuđuje nove gospodarske sankcije koje su mu odlučile uvesti Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje zbog njegova spornog nuklearnog programa i ocjenjuje ih 'uzaludnima', rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova

'Te odluke idu u smjeru neprijateljstva tih zemalja prema našem narodu. Njih treba osuditi, one su uzaludne', rekao je Ramin Mehmanparast na tjednoj tiskovnoj konferenciji.

'Djelovanje nekih zapadnih zemalja, napose SAD-a i Velike Britanije, protiv našeg naroda je uzaludno. Poznato je da je obim naše trgovine s Velikom Britanijom i SAD-om na najnižoj razini dosad. Zadnjih godina smo odlučili smanjiti trgovinu s tim dvjema zemljama i povećati je s drugima', kazao je.

'Takve odluke više sliče na propagandu i psihološki rat. Svi znamo da je u prvim mjesecima iranske godine (počinje u ožujku) obim naše trgovine s inozemstvom porastao za 36 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine', dodao je.

Washington je u ponedjeljak najavio nove sankcije Iranu koje osobito pogađaju bankarski i naftni sektor i pozvao je na oprez sve zemlje koje trguju s Teheranom.

Sankcije su najavljene nakon nedavnog izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja sve više sumnja u 'moguću vojnu namjenu' iranskog nuklearnog programa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još