Svijet KRIZA SE ŠIRI

I Mađarska u banani, traži pomoć MMF-a

Mađarska je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije zatražila financijsku pomoć, objavila je čelnica međunarodnog zajmodavca Christine Lagarde, javlja portal Hrt.hr

Vlasti su sličan zahtjev uputile i Europskoj komisiji, naznačivši da pomoć koju bi im MMF i EU stavili na raspolaganje namjeravaju tretirati kao preventivu.

Službeni podaci pokazuju da je mađarski ukupni dug između lipnja i rujna narastao za sedam posto bruto domaćeg proizvoda. Vlasti tvrde da je glavni razlog tog povećanja slabija forinta.

Hrt.hr podsjeća da je mađarska vlada je uvela velike poreze raznim sektorima gospodarstva kako bi nadoknadila proračunski manjak koji je uzrokovala smanjena domaća potrošnja i sniženi porez na dohodak. Također je nacionalizirala 11 milijardi eura imovine koju su držali privatni mirovinski fondovi.

Uvela je i program olakšane otplate deviznih kredita za građane koji im omogućuje povrat kredita po nižim tečajevima od važećih tržišnih. Mađarska već ima teškoća s pronalaženjem ulagača koji bi kupovali njezine obveznice, te je proteklih tjedana otkazala nekoliko aukcija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još