I DALJE POLITIČKA SILA

Berlusconi uvjetuje potporu Montijevoj vladi

20.11.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u nedjelju je rekao da vlada Marija Montija možda neće izdržati do izbora u 2013. bude li se zalagala za reforme kojima se protivi Berlusconijeva stranka desnoga centra

Berlusconi je bio prisiljen povući se prošlog vikenda jer se talijanska financijska kriza počela otimati nadzoru, ali i dalje je moćna politička sila jer je njegova stranka PDL najjača u parlamentu.

Novi je premijer pristao na jedan Berlusconijev zahtjev i u nazočnosti predsjednika države obećao da se neće kandidirati na izborima, rekao je Berlusconi za Corriere della Sera.

'Monti mora i nas slušati. PDL je najveća stranka u parlamentu i bit će važan orijentir novoj vladi', rekao je bivši premijer.

'Monti mora dogurati do 2013. Naravno, poduzme li Monti mjere koje budu protiv stranaka koje ga podupiru, na primjer, uvede li dodatne poreze na imovinu, neće moći dalje.'

Mario Monti je premijer i ministar gospodarstva. Najavio je niz reformi kojima bi sredio javne financije i rekao je da želi ukupni porezni teret premjestiti s cijene rada na imovinu i potrošnju.