Svijet OTVORENA BIRALIŠTA

Desnica se vraća na čelo Španjolske?

Prema zadnjim anketama desnica koju vodi predsjednik Narodne stranke Mariano Rajoy (56) trebala bi dobiti apsolutnu većinu na izborima za 350 zastupnika i 208 senatora, javlja HRT

Socijalisti, koje vodi 60-godišnji Alfredo Perez Rubalcaba, vlast su preuzeli 2004. u doba rekordnog rasta na uzletu građevinskog i sektora nekretnina. Nisu se na vrijeme oduprijeli svjetskoj financijskoj krizi iz jeseni 2008. te je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero 2. travnja ove godine najavio da se neće ponovno kandidirati. Nezadovoljni vladom socijalista koja im je nametnula stroge mjere štednje, Španjolci neće izbjeći nova bolna rezanja kada Rajoy sastavi novu vladu. U četvrtak je već najavio da će rezati sve, osim mirovina.

Rajoy je pod velikim pritiskom i morat će raditi brzo da umiri ulagače i tržišta koja gube povjerenje. O tome svjedoči podatak da je Španjolska u četvrtak 10-godišnje obveznice plasirala plativši za njih najvišu kamatu od 1997., tek nešto ispod 7 posto, čime je troškove zaduživanja približila neodrživoj razini.

Španjolska nezaposlenost od 22 posto više nego dvostruko premašuje europski prosjek, a među njima je 45 posto mladih. Gospodarstvo stagnira treći kvartal i očekuje se pad u recesiju potkraj godine.

Osim dviju velikih stranaka, za parlament se natječe i dvadesetak regionalnih i nacionalnih stranaka, no mnoge od njih bez ikakvih izgleda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još