Svijet POLJSKA

Tuskova vlada dobila povjerenje parlamenta

Vlada centra Donalda Tuska u koju ulazi njegova liberalna stranka Građanska platforma (PO) i seljačka stranka PSL, dobila je u subotu povjerenje poljskog parlamenta.

Vlada je u Sejmu (donji dom parlamenta) dobila potporu 234 od 447 nazočnih zastupnika. 211 zastupnika glasovalo je protiv, a dva su bila suzdržana.

U govoru koji je u petak održao u Sejmu, Tusk je najavio sveobuhvatan paket mjera za zaštitu gospodarskog rasta i uspješniji otpor krizi eurozone, koje Poljska nije član.

Tusk je spomenuo povišenje dobne granice za odlazak u mirovinu, ukidanje nekih poreznih olakšica i povlastica nekih skupina stanovništva.

Glavni ministri iz prethodne vlade koji su vodili Poljsku u zadnje četiri godine ostali su u novoj vladi: Radoslaw Sikorski ostaje na dužnosti ministra vanjskih poslova, Jacek Rostowski i dalje je ministar financija a Waldemar Pawlak, predsjednik PSL-a, zadužen je za gospodarstvo. Obranu će opet voditi Tomasz Siemoniak.

Osnovano je i novo ministarstvo uprave i informatizacije koje je povjereno Michalu Boniju, premijerovu savjetniku u Tuskovoj prošloj vladi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još