REZOLUCIJA IM JAČA ODLUČNOST

Iran neće popustiti pritiscima velikih sila

18.11.2011 u 21:28

Bionic
Reading

Rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nukleranom programu samo će osnažiti odlučnost Teherana da nastavi svoje aktivnosti, rekao je u petak viši iranski dužnosnik

Ali Asgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri IAEA-i, rekao je da Iran neće zaustaviti obogaćivanje uranija ni 'za sekundu', jasno poručivši da njegova zemlja neće popustiti u prijeporu s velikim silama.

Soltanieh je s novinarima razgovarao kratko vrijeme pošto je 35-člano vijeće IAEA-e donijelo rezoluciju u kojoj izražava 'duboku zabrinutost' zbog iranskoga nuklearnog programa jer je u izvješću UN-ove agencije rečeno da Teheran najvjerojatnije razvija atomsku bombu.

Soltanieh je također najavio da Iran neće sudjelovati u razgovorima predstavnika bliskoistočnih zemalja idući tjedan, kojima je domaćin IAEA, cilj kojih je osloboditi svijet od nuklearnog oružja. Iransko odbijanje još je jedan znak pogoršanja odnosa između IAEA-e i Irana.

Soltanieh je napao čelnika te agencije Yukiya Amana, koji je sazvao sastanak bliskoistočnih država u Beču 21. i 22. studenog, kao 'neprofesionalnog'. Rekao je kako ne vjeruje da će sastanak biti 'plodonosan' te da Iran 'neće sudjelovati'. Očekuje se da će skupu nazočiti Izrael i arapske zemlje.