Svijet DA UBRZAJU SUDSKI POSTUPAK

Tužiteljstvo smanjuje broj dokaza protiv Mladića

Tužiteljstvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu predložilo je u petak smanjenje broja dokaza kojima kani poduprijeti optužnicu protiv Ratka Mladića, a sve radi ubrzanja sudskoga postupka, objavio je ICTY

Tužiteljsko ICTY-ja uputilo je sudskome vijeću prijedlog po kojem ostaje svih 11 točaka optužnice, među kojima su dvije za genocid, ali 'izabrani zločini razumno i prikladno odražavaju kriminalno ponašanje optuženika i čine temelj za osudu po svih 11 točaka optužnice', kaže se u podnesku tužiteljstva.

Tužiteljstvo je zločine izabralo tako da 'predstavljaju ukupnost zločina u optužnici, različita područja u Bosni i Hercegovini u kojoj su zločini počinjeni, te isto vremensko razdoblje'. 'Tužilaštvo je izabralo zločine koji na prikladan način odražavaju težinu i karakter ukupnoga' zločina koji je počinio Mladić, navodi se u podnesku.

Sudeći po podnesku, tužiteljstvo je za gotovo 46 posto smanjio broj kaznenih djela koja kani dokazivati: bilo je predloženo 196, a zadržano je 106 zločina.

Mladić je na Haaškome sudu optužen u 11 točaka za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica se odnosi na rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Bio je 16 godina u bijegu, a uhićen je krajem svibnja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još