NOVA INDUSTRIJSKA ERA

Norveška kreće u traženje nafte na Arktiku

18.11.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Norveška je objavila 20-godišnji plan prema kojem svjetskim tržištima otvara arktičke naftne i plinske izvore, a ministar vanjskih poslova kaže kako će to stajati milijarde dolara i pojačati suparništvo oko arktičkih resursa

'To je generacijski projekt', rekao je ministar Jonas Gahr Stoere. 'Led se topi, otvaraju se novi transportni pravci, resursi postaju dostupniji što u regiju privlači ljudsku aktivnost'.

Na 134 stranice kaže se kako će velika infrastrukturna gradanja, ulaganje u istraživanje, nova flota borbenih mlažnjaka i pažljiva diplomacija dovesti do 'nove industrijske ere na dalekom sjeveru', pa i na otočju čija je jurisdikcija sporna.

Susjedi poput Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva već su osporile norvešku tvrdnju da joj pripada naftom potencijalno bogato otočje Svalbard, na pola puta između Norveške i Sjevernoga Pola.

Prošli je mjesec Rusija i službeno osporila norvešku privremenu zapljenu ruskih ribarica jer su ribarile u vodama koje Moskva smatra teritorijalnim vodama. Ruski populist Vladimir Žirinovski taj je čin nazvao piratstvom.