VIŠE SOCIJALNE OSJETLJIVOSTI

Stotine tisuća protiv Berlusconija u Rimu

04.04.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Više stotina tisuća osoba prosvjedovalo je u subotu u Rimu na poziv najvećeg talijanskog sindikata (CGIL) tražeći od vlade Silvia Berlusconija više socijalnih mjera u njegovom planu protiv krize, javlja AFP.

Stotine tisuća prosvjednika protiv Berlusconija u Rimu

RIM, 4. travnja 2009. (Hina/AFP) Više stotina tisuća osoba prosvjedovalo je u subotu u Rimu na poziv najvećeg talijanskog sindikata (CGIL) tražeći od vlade Silvia Berlusconija više socijalnih mjera u njegovom planu protiv krize, javlja AFP.

Prosvjednici, njih 2,7 milijuna prema podacima organizatora ili samo 200.000 prema policijskoj upravi, mirno su se okupili na rimskom spomeniku Circusu Maximus u središtu grada.

U prosvjedu je sudjelovalo nekoliko čelnika talijanske ljevice, među kojima i Dario Franceschini, šef Demokratske stranke.

"Protiv krize, branimo budućnost" pisalo je na transparentima, dok su na drugima Silvia Berlusconija nazivali "novim Mussolinijem".

Glavni tajnik CGIL-a Gulielmo Epifani oštro je kritizirao vladu Silvija Berlusconija, tvrdeći da vlada ne poduzima konkretne mjere protiv krize, te da je najteži teret prebacila na radnike, umirovljenike i nezaposlene.

Prosvjed je obilježen i sindikalnom neslogom. CGIL je odlučio sam prosvjedovati protiv vlade i odbio je sudjelovanje dviju drugih velikih sindikalnih organizacija, CISL-a i UIL-a jer im zamjera što su nedavno s vladom potpisale sporazum kojim se mijenjaju ugovori o radu u Italiji.