'POVRAT JAVNOG POSJEDA'

Okupirani uredi banke UBS u Londonu!

18.11.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Prosvjednici u Velikoj Britaniji, okupljeni oko pokreta Occupy London, preuzeli su napuštene poslovne prostore u četvrti Hackney, koji su u vlasništvu bankovnog i financijskog giganta UBS-a

Prosvjednici su zauzeli zgradu u ulici Sun u četvrtak navečer, kada su proglasili 'povrat javnog posjeda'. Ta ulica postala je treće uporište londonskih prosvjednika - jezgra je i dalje pred katedralom St. Paul's, gdje aktivisti spavaju pod šatorima, dok je drugo veliko okupljalište prosvjednika na trgu Finsbury, izvještava Yahoo News.

'Dok je više od 9.000 obitelji izbačeno iz svojih domova u posljednja tri mjeseca zbog nemogućnosti otplate kredita - uglavnom zbog recesije koju su prouzročile banke - UBS i ostali financijski giganti sjede na velikim napuštenim posjedima', rekao je pristaša pokreta Occupy London, Jack Holburn.

'Dok banke preuzimaju domove izbačenih obitelji, javnost treba preuzeti prazne nekretnine banaka... Nadamo se da je ovo prvo u nizu takvih preuzimanja imovine kompanija koje su uništile globalnu ekonomiju', dodao je Holburn.

Pokret Occupy London također je najavio da će otvoriti urede banke u subotu, uz novi naziv - 'Banka ideja'. Pred zauzetim prostorijama održat će se niz događaja, uključujući razgovor s brokerom Alessijem Rastanijem koji je izazvao sablazan kada je u intervjuu za BBC News u rujnu priznao da je recesija za njega 'prilika'. 'Osobno, sanjam ovaj trenutak već tri godine - svake večeri idem u krevet i sanjam recesiju', rekao je Rastani.

Treće uporište prosvjednika u Hackneyju neće postati privremeni dom u kojemu će se podizati šatori. Prosvjednici pred katedralom St. Paul's ignoriraju naredbu o deložaciji s rokom koji je istekao u četvrtak navečer.