Svijet OZLIJEĐENO 50 LJUDI

Prosvjednici zapalili hotel i dvije zgrade

  • Autor: Hina
  • 4.4.2009 17:28:29
  • 4.4.2009 14:56:51

Prosvjednici protiv NATO-a zapalili su u subotu hotel Ibis i još dvije zgrade u Strasbourgu te bivšu francusko-njemačku graničnu postaju na Rajni, a interventna policija ih je zaustavila suzavcima i šok-bombama, javljaju agencije.

Policija zasad nema informacije o tome je li u zapaljenom hotelu bilo gostiju i jesu li ostali zarobljeni u njemu.

Stotine prosvjednika također je palilo gume, razbijalo prozore i razbijalo dućane u sve žešćem nasilju tijekom održavanja summita NATO-a u Strasbourgu.

Do najvećeg sukoba s policijom došlo je u blizini francuske strane mosta Europa - cestovne poveznice preko Rajne između Francuske i Njemačke. Most se nalazi oko pet kilometara od konferencijskog centra.

Od njemačkih liječničkih ekipa na terenu se doznaje da je u sukobu sa specijalnim jedinicama za suzbijanje nereda ozlijeđeno oko 50 ljudi.

Ranije je zbog sigurnosnih razloga otkazan posjet prvih dama i supružnika bolnici za tumore u Strasbourgu. Naime, oko bolnice okupilo se oko 1.000 izgrednika. Njemačka policija nije dopustila da oko četiri tisuće prosvjednika s njemačke strane pređe preko mosta i dođe u Strasbourg.

Prosvjednici su osupnuti golemim policijskim osiguranjem. Za summit je angažirano oko 15.000 njemačkih i 9.000 francuskih policajaca. Prosvjednici, pripadnici raznih udruga civilnog društva, osuđuju ponašanje policije i tvrde da se radi o "bezumnom nasilju".

Njemačke vlasti procjenjuju da će u raznim prosvjedima u Kehlu, Strasbourgu i Baden-Badenu sudjelovati oko 25.000 ljudi.

Francuska strana očekuje sveukupno između 30.000 i 40.000 prosvjednika u Strasbourgu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još