PREGLEDALI GA SRPSKI LIJEČNICI

Skriva se zdravstveno stanje Ratka Mladića

17.11.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Skupina srbijanskih liječnika pregledala je u Haaškom tribunalu Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, optuženog za genocid u Srebrenici, izvješćuju u četvrtak beogradski mediji, prenoseći kako će rezultati pregleda ostati nepoznati javnosti

Glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić kazala je, u izjavi koju prenose mediji, kako je Mladić ovog tjedna pregledan u pritvoru, u nazočnosti nizozemskih liječnika zaduženih za njegovo liječenje.

'Liječnici iz Srbije imat će mogućnost o svojim nalazima izvijestiti tajnika Tribunala, ali ne i prepisati terapiju', objasnila je Jelačić. Pozivajući se na pravila Haaškog tribunala, ona nije mogla iznijeti više detalja o posjetu liječničkog tima iz Srbije.

Mladićevo zdravstveno stanje, podsjetila je Jelačić, već je bilo narušeno prije njegova dolaska u Tribunal i od tada se radilo na njegovu poboljšanju. Haaški tribunal Mladiću je u srijedu naredio da se podvrgne potpunom liječničkom pregledu koji će pokazati je li u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da prati suđenje.

Haaško tužiteljstvo se boji da bi Mladić, kojemu je 69 godina i koji se često žalio na loše zdravstveno stanje, mogao umrijeti prije nego što mu bude suđeno, kao što se dogodilo bivšem jugoslavenskom moćniku Slobodanu Miloševiću koji je umro prije izricanja presude.

'Potpuni zdravstveni pregled optuženoga pomoći će sudu u predraspravnoj fazi da bolje procijeni može li i u kojoj mjeri njegovo zdravstveno stanje utjecati na pripremu skorašnjeg suđenja', naglašava se u pisanoj izjavi predsjedajućeg suca Alphonsa Orieja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva diljem BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uhićen je krajem svibnja ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja, nakon čega je 31. svibnja prebačen u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja.