'OKUPIRAJMO WALL STREET'

Prosvjednici marširaju na njujoršku burzu

17.11.2011 u 18:04

Bionic
Reading

Stotine prosvjednika koji pripadaju pokretu Okupirajmo Wall Street marširaju u četvrtak kroz newyoršku financijsku četvrt prema burzi i tako prosvjeduju protiv gospodarske nejednakosti u srcu američkoga kapitalizma

Deseci policajaca postavili su barikade u uskim ulicama oko burze i palicama prosvjednike tjeraju na pločnik. Oni dolaze iz obližnjeg parka ne bi li spriječili zaposlenike u financijskim institucijama da dođu do radnoga mjesta.

'Osjećam da je ovo prekrasan trenutak da vratimo naše ulice', rekla je Rachel Falcone, 27-godišnjakinja iz Brooklyna. 'Moramo dokazati da možemo postojati bilo gdje. Nije to više samo jedna četvrt, to je ideja'.

Uz pjesmu 'Mi smo tih 99 posto', čime podsjećaju na svoje nezadovoljstvo američkim političkim sustavom od kojega koristi ima samo jedan posto najbogatijega stanovništva, te parolama 'Mi smo narod', prosvjednici su preplavili ulice i zaustavili promet u blizini burze. Policija je počela s uhićenjima ljudi koji su sjeli na cestu.

Taksist Mike Tupea, rumunjski imigrant, kaže da već 40 minuta stoji. 'Moram zaraditi za život. Plaćam sto dolara za najam ovoga taksija na 12 sati. Svake minute gubim novac', rekao je. 'Suosjećam s tim pokretom, ali pustite mene da radim, pustite radnike da zarađuju za život', rekao je.