POVUČEN PAPIN POLJUBAC

Benetton pokleknuo pod pritiskom Vatikana!

17.11.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Talijanska kompanija Benetton povukla je fotomontažu iz reklamne kampanje na kojoj se papa Benedikt XVI ljubi u usta s najvišim egipatskim imamom šeikom Ahmedom el-Tajebom nakon osude Vatikana, javila je agencija Reuters, a prenosi portal Sarajevo-x.com

Vatikan je tvrdio da je fotografija na kojoj se poglavar Rimokatoličke crkve ljubi s imamom kairske džamije Al-Azharom neprihvatljiva provokacija koja predstavlja napad na vjernike.

Glasnogovornik Vatikana Fedrico Lombardi rekao je da korištenje lika Pape u ovoj fotomontaži neovlašteno i manipulativno, kao i potpuno neprihvatljivo, te je najavio moguće pravne mjere protiv Benettona.

'Ovo predstavlja veliko nepoštivanje Pape, uvredu osjećanja vjernika i jasan primjer kako reklamiranje može prekršiti osnovna pravila poštovanja ljudi kako bi se privukla pažnja putem provokacije', naveo je Lombardi u priopćenju.

Vatikan je i upozorio da će poduzeti mjere da zaštiti 'imidž Pape', uključujući tužbu.

Benetton je priopćio, javlja Sarajevo-x.com, da je cilj njegove 'kampanje protiv mržnje', pokrenute u srijedu, poticanje tolerancije.

U kampanji Benettona prikazano je nekoliko političkih neprijatelja kako se ljube u usta, među kojima i američki predsjednik Barack Obama s venecuelanskim kolegom Hugom Chavezom i izraelski premijer Benjamin Netanjahu s palestinskim liderom Mahmudom Abasom.