NATO SUMMIT

Obama: Ponosni smo što ste nam saveznici

04.04.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama uručio je u subotu na početku sastanka Sjevernoatlantskog vijeća predsjednicima Hrvatske i Albanije Stipi Mesiću i Bamiru Topiju kopiju Washingtonskog ugovora, čime im je simbolično izražena dobrodošlica u NATO.

'Ponosni smo što vas imamo za saveznike, zaslužili ste mjesto za zajedničkim stolom', rekao je Obama u kratkom govoru dobrodošlice, prenosi Jutranji list.

Uz predsjednike dviju država prigodom predaje kopija ugovora stajali su i premijeri Ivo Sanader i Sali Berisha

'Dobrodošli u NATO, vrlo smo uzbuđeni što ste počeli sudjelovati u radu ovog saveza što traje već 60 godina te što i dalje prihvaćamo nove članice. Mislim da su i Hrvatska i Albanija već mnogo toga značajnog učinile u ime ovog saveza, uključujući 140 albanskih i 298 hrvatskih vojnika koji sudjeluju u misiji u Afganistanu. To govori mnogo o vašim budućim namjerama da sudjelujete u našim misijama i nastojanjima', zaključio je Obama.

Kako se doznaje iz izvora bliskog hrvatskom izaslanstvu, Mesić i Sanader zahvalili su zemljama članicama i dužnosnicima NATO-a na prijemu Hrvatske u Savez.

Mesić je rekao da Hrvatska neće koristiti svoje članstvo u NATO-u za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, nego naprotiv, cilj joj je sigurnost i razvitak svih zemalja regije. Pritom smatra da je za Hrvatsku važan ne samo sam ulazak u NATO, nego i cijeli proces pristupanja tijekom kojeg je ispunila niz političkih, gospodarskih i sigurnosnih kriterija.

Prema izvorima, Sanader je izrazio nadu da će se vodstvo, koje je iskazano uspješnim proširenjem Saveza, pokazati i u integracijama Hrvatske u Europu ujedinjenu oko zajedničkih vrijednosti - demokracije, mira, solidarnosti i vladavine prava.

Sanader je ocijenio da će Hrvatska kao punopravna članica postati puno privlačnija za strana ulaganja, a hrvatske tvrtke konkurentnije na tržištima savezničkih zemalja.

Premijer smatra da su koristi od članstva u NATO-u mnogo veće od troškova. 'Članstvo u NATO-u godišnje će koštati nekoliko milijuna eura što to je puno manje nego da sami opremamo svoju vojsku', rekao je.

Ističući da će hrvatske tvrtke konkurirati na tržištima članica, Sanader je spomenuo slučaj hrvatskog proizvođača kaciga koji je, samo zato što Hrvatska nije bila članica NATO-a, izgubio vrijedan posao iako je njegova ponuda bila jeftinija od konkurenata.

'Za ulazak u EU nam je sada, kada smo članica NATO-a, položaj puno jači, a i slovensku blokadu će se sada puno drugačije promatrati', naglasio je Sanader na konferenciji za novinare po završetku summita, koju je održao zajedno s Mesićem.

'Ako je Hrvatska mogla ući s neriješenim graničnim pitanjem sa Slovenijom u NATO, može i u EU. O tome dvojbe nema. To su udruge koje se uzajamno nadopunjuju, koje dijele zajedničke vrijednosti', dodao je.

Premijer je pred čelnicima savezničkih zemalja potvrdio odluku Hrvatskog sabora da Hrvatska u misiji u Afganistanu sudjeluje s 300 vojnika i časnika te je podupro one projekte NATO-a u toj ratom pogođenoj zemlji koji će omogućiti bolji životni standard afganistanskog naroda, doznaje se iz izvora bliskih hrvatskom izaslanstvu.

U Dnevniku plus Sanader je rekao da bi Hrvatska morala mnogo više izdvajati na vojsku da je sama nego što će sad plaćati članarinu u NATO-u od četiri milijuna eura. Sa ostalim saveznicima Hrvatska će morati pronaći novi sadržaj saveza jer uloga NATO-a u ovom 21. stoljeću nije ista kao u stoljeću prije.

'Danas su pred nama izazovi terorizma, klimatskih promjena, cyber napada, energetske krize i ostalog', istaknuo je Sanader.