PRIJAVA ZA MITO

Najbogatiji Slovenac Tuš na udaru policije

17.11.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Slovenska policija podnijela je kaznene prijave protiv pet osoba u vezi s besplatnom dodjelom frekvencije mobilnom operateru Tušmobil, a među osumnjičenima za davanje i primanje mita su jedan od najbogatijih Slovenaca Mirko Tuš te bivši direktor državne agencije za poštu i telekomunikacije Tomaž Simonič, objavili su u četvrtak slovenski mediji

Policija je, ne objavljujući imena, u priopćenju navela da je podnijela prijave za više kaznenih djela primanja, odnosno davanja mita te zloporabu službenog položaja. Protiv jedne osobe prijava je podnesena za zloporabu službenog položaja u vezi s dodjelom GSM frekvencije jednom mobilnom operateru 2008. godine uz primanje mita u iznosu od 80.000 eura, dok su ostale osobe kazneno prijavljene za davanje mita u istom slučaju.

Ljubljanski dnevni listovi Delo i Dnevnik tvrde da se slučaj odnosi na istragu o dodjeli besplatne frekvencije za mobilnu telefoniju Tušmobilu koji je osnovao vlasnik trgovačkog lanca Tuš Mirko Tuš, jedan od najbogatijih Slovenaca. Za davanje mita, uz Tuša je osumnjičeno još nekoliko ljudi iz njegovih tvrtki, a za primanje mita nekadašnji direktor državne regulatorne agencije za poštu i telekomunikacije (APEK) Tomaž Simonič, tvrde slovenski mediji.

Iz Tuša su u reakciji na pisanje medija naveli da je više sudskih odluka potvrdilo da dodjela besplatne frekvencije nije bila u suprotnosti sa zakonom.