PROSVJEDI I NASILJE

Kuvajt postaje novo žarište krize

Bionic
Reading

Protuvladini prosvjednici upali su u parlament tijekom rasprave o korupciji za koju opozicija proziva premijera, javlja Al Jazeera Balkans

Kako javlja Al Jazeera Balkans, zastupnici opozicije u Kuvajtu upozorili su na rastuću političku krizu nekoliko sati nakon što su desetine protuvladinih demonstranata nasilno ušle u parlament u Kuvajtu tokom rasprave koja je potaknuta pitanjima za premijera o optužbama za korupciju.

Lokalni mediji izvijestili su da su prosvjednici uzvikivali slogane u sali kratko prije nego što su bili prisiljeni izaći ispred zgrade, gdje je prosvjedovalo još stotine drugih.

Opozicija je tražila od premijera, šeika Nasera al Muhameda al Sabaha da odgovori na optužbe da su vladini dužnosnici ilegalno prebacili novac na račune izvan zemlje.

Prošlog mjeseca kuvajtski ministar vanjskih poslova morao je podnijeti ostavku kad je izbio skandal.

Provladini zastupnici uspjeli su nadglasati zahtjev opozicije za ispitivanje, ali su opozicijske grupe podnijele još jedan zahtjev za drugu raspravu kasnije ovog mjeseca.

Demonstranti su ranije provalili vrata parlamenta i ušli u glavnu odaju, gdje su pjevali nacionalnu himnu i izašli nakon nekoliko minuta.

Policija je palicama spriječila da demonstranti, nakon okupljanja ispred zgrade parlamenta, stignu do rezidencije premijera, šeikaNasera Muhameda al Ahmada al Sabaha, starijeg člana vladajuće obitelji.

Svjedoci su rekli da je najmanje pet demonstranata ozlijeđeno, ali i da su primili liječničku pomoć na licu mjesta.

U Kuvajtu su napetosti u porastu u protekla tri mjeseca, nakon što je navodno 16 od 50 članova parlamenta primilo blizu 350 milijuna američkih dolara mita.

Inače, sedamdesetjednogodišnji premijer je na meti kritika opozicije otkako je postavljen na mjesto premijera u veljači 2006. godine te su ga šest puta prisiljavali da podnese ostavku.