S PRAHA NA SINTETIKU

Europa sve manje na kokainu

17.11.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Što zbog recesije, što zbog rekordne cijene kokaina, Europski centar za nadzor droga i ovisnosti zaključuje kako je bijeli prah sve manje na meniju žitelja EU. No nije da su alternativna stanja svijesti manje poželjna – samo je u ovog godini zabilježeno 39 novih sintetičkih droga

Baš kao i čizmice ili frizure, tako i narkotici slijede neke vlastite trendove, a posljednji kaže da u Europskoj uniji pada upotreba kokaina, baš kao i marihuane, a populacija željna razigrane kemije u glavi okreće se sintetičkim drogama koje su jeftinije i dostupnije. Europski centar za nadzor droga i ovisnosti u Lisabonu zbori tako da je sveukupna potrošnja narkotika na istoj razini kao i proteklih godina, s Velikom Britanijom sedmu godinu zaredom na vrhu ljestvice korisnika kokaina. Ipak, u 2009. izbrojeno je njih 6,1 posto između 15 i 34 godine koji su ga uzeli najmanje jedanput godišnje, dok je u 2010. to bilo 4,8 posto. Sličan pad uočen je i u Španjolskoj i Danskoj, izvještava The Guardian.

'Financijski teret koji za sobom donosi uživanje kokaina čini ga manje atraktivnom opcijom u zemljama gdje su uvedene mjere štednje', poručuju iz navedenog centra, a raznorazni narko analitičari dodaju kako je uz to i porasla njegova cijena koja se danas kreće od 50 do 80 eura po gramu. Ne samo to, sve je raširenija svijest o njegovim štetnim posljedicama, što mu je okrnjilo imidž elitne droge za bogate.

No, da se ne bi prerano ponadali, kolateralna činjenica smanjene upotrebe 'bijelog' je rast konzumacije novih sintetičkih droga. Samo je u ovoj godini registrirano njih 39, dok je u 2010. bilo 41. Njih 150 je pod prismotrom i čeka identifikaciju. Za razliku od kokainskih dilera do kojih se dolazi usmenom predajom ili u najboljem slučaju nevinom šetnjom po opskurnijim mjestima europskih metropola, trgovci sintetičkim drogama navukli su znatiželjnike otvorenim oglašavanjem na internetu. Jest da su nešto kreativniji među njima pokušali zakamuflirati stvarnu prirodu stvari opisima poput 'nije za ljudsku upotrebu' ili 'upotrebljavati samo za hranu biljkama', no mnoge su online ispostave u međuvremenu zatvorene. Njih 1200 u samo u Poljskoj prošle godine.

Općenito, čini se da laboratorijska kemija preuzima dio kolača nikotinu i kanabisu. U Engleskoj je u 2000. 40 posto školaraca probalo travu. Danas je ta brojka prepolovljena. Pada i broj nikotinskih pušača.

Sintetičke droge nije jednostavno na vrijeme detektirati i poduzeti legalnu akciju čisto zbog brojnosti i konstantnog priljeva novih kemijskih spojeva. Raznolik je i način njihove distribucije i oglašavanja, a da ne pričamo kako mnoge od njih koriste supstance koje još nisu sankcionirane nacionalnim zakonodavstvima te praktički imaju legalnost kikirikija ili čokolina.