EUROPSKI PARLAMENT

Hrvatska pod povećalom zbog medija i ljudskih prava

17.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon zadnje rasprave o Hrvatskoj na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, zastupnici su bili podnijeli 113 amandmana na dva dokumenta o kojima će se danas glasovati - o nacrtu rezolucije o Ugovoru o pristupanju s Hrvatskom te o nacrtu rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU-u - ali su ih u konačnici saželi u devet kompromisnih

Danas se odlučuje o tih devet amandmana u kojima se Hrvatsku poziva da riješi probleme u pravosuđu, na nastavak borbe protiv korupcije, također se traži jačanje transparentnosti u javnoj upravi i policiji i ukazuje na važnost provedbe zakona o javnoj nabavi, pristupa građana informacijama o javnim troškovima i veća transparentnost financiranja političkih stranaka. Hrvatsku se poziva da ubrza napore na procesuiranju ratnih zločina posebno onih počinjenih nad Srbima, nastavi suradnju s Haškim sudom te riješi problem izbjeglica. Također se podržavaju napori na promicanju snošljivosti u zemlji te pozivaju hrvatske vlasti da nastave napore u borbi protiv svih vrsta diskriminacije, govora mržnje, nesnošljivosti prema etničkim manjinama i manjinama drukčijeg spolnog usmjerenja. U nacrtu rezolucije o Hrvatskoj, Europski parlament pozdravlja završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom te ističe potrebu da se nastavi s reformama jer 'proces nije dovršen i treba se nastaviti jednakom snagom i teškim radom i nakon završetka pregovora i nakon pristupanja'.

Europski parlamentarci pozivaju građane da na referendumu podrže ulazak u EU, a zemlje članice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije. Također se izražava zadovoljstvo zbog dolaska parlamentarnih promatrača iz Hrvatske, koji će u radu Parlamenta moći sudjelovati nakon potpisivanja pristupnog ugovora.

Parlamentarci će pratiti proces monitoringa i pozivaju Komisiju da ih redovito informira o tome kako Hrvatska ispunjava svoje obveze. Glasovanje zastupnika vanjskopolitičkog odbora je važno jer će se oni izjasniti o nacrtu rezolucije kojom Europski parlament daje pristanak na potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom te o popratnoj, pravno neobvezujućoj rezoluciji. Iako se radi o neobvezujućoj rezoluciji, amandmani jasno pokazuju što se Hrvatskoj zamjera i na što ćemo morati obratiti pažnju tijekom procesa monitoringa koji traje do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Također, bez privole Europskog parlamenta ne može biti potpisan ugovor o pristupanju.

Glasovanjem članova vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u četvrtak započinje dugotrajni proces ratifikacije koji bi trebao završiti, ako sve bude po planu, punopravnim članstvom 1. srpnja 2013. godine

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković ovoga tjedna je boravio u Strasbourga gdje je imao kontakte s nizom europarlamentaraca. On kaže da uoči glasovanja pred odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta vlada pozitivna atmosfera i ozračje o Hrvatskoj kao jednoj dobroj vijesti za europski projekt u širem kontekstu u kojem se pokušava vratiti povjerenje u politički projekt Europe. Nakon očekivanog pozitivnog ishoda na vanjskopolitičkom odboru, uslijedit će glasovanje 1. prosinca u Europskom parlamentu o rezoluciji Hannesa Swobode o pristupanju hrvatske Europskoj uniji, a zatim i potvrda od Europskog vijeća 5. prosinca, pa će, konačno, 9. prosinca u Bruxellesu, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović potpisati sporazum o pristupanju na samitu Europskog vijeća.

'Mislim da je to izvrstan izbor za Hrvatsku da to upravo bude u okvir Europskog vijeća i da ćemo imati potpisnike ugovora o pristupanju na najvišoj razini. To je vrlo važna poruka jer u procesu ratifikacija Sporazuma nije sve jedno koje potpisnik pojedinih ugovora s obzirom na to da u pojedinim parlamentima država članica u EU-u postoje različita raspoloženja za daljnje proširenje Europske unije, a zasigurno da politički autoritet šefova država i vlada šalje jasan i vremenski i kalendarski rok da se proces ratifikacije završi na vrijeme', kazao je Plenković. On ne daje mnogo važnosti amandmani već konačnom cilju, a to je izglasavanje rezolucije u čiji ishod ne sumnja. Za amandmane je rekao samo da će dio njih sigurno biti usvojen.