Svijet VELIKA NEZAPOSLENOST

Opada broj Meksikanaca koji žele u SAD

Broj Meksikanaca koji su prošle godine došli u SAD gotovo se izjednačio s brojem onih koji su se vratili u Meksiko. Prema podacima meksičke vlade, glavni razlog toga trenda su teškoće u pronalaženju posla u SAD-u, javlja Tanjug

Međutim, prema navodima TV Foxa, koji se poziva na podatke vlade Meksika, broj stanovnika SAD-a meksičkog porijekla je u posljednjih deset godina povećan za 54 posto - sa 20,6 milijuna na 31,8 milijuna.

Meksikanci sačinjavaju i najveći broj legalnih imigranata u Americi - 3,3 milijuna državljana Meksika ima taj status, od ukupno 12,6 milijuna legalnih imigranata iz cijelog svijeta koji su se nastanili u SAD-u.

Prošle godine su američke vlasti uhvatile 300 tisuća meksičkih državljana koji su ilegalno pokušali prijeći granicu, što je veliki pad u odnosu na 2000. kada je 1,6 milijuna Meksikanaca pokušalo isto.

Ocjena je da je smanjenje broja ilegalnih imigranata uslijedilo zbog ekonomske krize u SAD-u, ali se ističe da je to samo privremeno. Budući da je nezaposlenost u Americi sada iznad devet posto, to odbija Meksikance da dođu u nekada 'obećanu zemlju i ostvare američki san'.

Ilegalni imigranti se susreću i s opasnostima od narko-kartela prilikom prelaska granice, kao i mogućeg uhićenja od američkih graničara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još