TURSKI PRIGOVORI

Prorok Muhamed zakomplicirao izbor čelnika NATO-a

03.04.2009 u 17:18

Bionic
Reading

Odluka o izboru nasljednika Jaapa de Hoopa Scheffera na mjestu glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza koju se očekivalo na susretu na vrhu NATO-a u petak i subotu mogla bi biti odgođena zbog suzdržanosti koju je glede glavnog kandidata, danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena, izrazila Turska, piše agencija Reuters.

Mandat glavnog tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera istječe 1. kolovoza, a za njegova najizglednijeg nasljednika smatra se danski premijer, no, navodi Reuters, Turska je nezadovoljna njegovim odnosom prema slučaju objave karikatura proroka Muhameda u danskom listu 2006. Također je nezadovoljna činjenicom da je kurdskoj televizijskoj postaji ROJ TV dopušteno da emitira iz Danske iako je blisko povezana s gerilskom Kurdskom radničkom strankom (PKK).

Osim Rasmussena, navodi agencija Reuters, za čelno mjesto NATO-a kandidirani su norveški ministar vanjskih poslovaJonas Gahr Stoere i bivši britanski ministar obrane Des Browne, a poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, koji je također slovio kao kandidat, u petak je objavio da se neće kandidirati.

Desmond Henry "Des" Browne, rođen 1952., laburistički je političar iz Škotske, a bio je ministar u vladama Tonyja Blaira i Gordona Browna.

Jonas Gahr Stoer iz norveške laburističke stranke, navodi agencija Associated Press, imenovan je ministrom vanjskih poslova u listopadu 2005. pošto je bio predstojnik ureda premijera 2000.-2001. Neozlijeđen je preživio teroristički napad u siječnju 2008. u Kabulu, kad je ubijeno šest osoba. Stoere do sada, napominje AP, nije želio reći je li kandidat za čelnika NATO-a.

Među kandidatima za glavnog tajnika Associated Press navodi 43-godišnjeg Petera Mackaya, kanadskog ministra obrane od 2007., popularnog u domovini i u inozemstvu. Mackay je bio ministar vanjskih poslova i snažan zagovornik kanadske vojne misije na jugu Afganistana.

Solomon Pasi
, bivši bugarski ministar vanjskih poslova, jedini je dužnosnik kojeg je njegova zemlja službeno predložila za kandidata. Pasi, 52-godišnji matematičar, na čelu je odbora za vanjske poslove bugarskog paralmenta. Bio je ministar vanjskih poslova od 2001. do 2005.