Svijet PROŠIRENJE EU

'Nema demokracije bez slobode tiska'

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele, povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes koja je zadužena za medijsku politiku i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek razgovarali su u utorak u Strasbourgu o medijskim slobodama i slobodi izražavanja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, priopćio je Europski parlament

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je da će ubuduće zemlje u procesu proširenja morati pokazati rezultate u slobodnom funkcioniranju medija.

'Europska komisija smatra slobodu izražavanja jednim od stupova demokracije i uvjerena je da se u svim zemljama moraju prihvatiti visoki standardi za zaštitu medijskih sloboda', rekao je Fuele. Komisija je i u ovogodišnjem izviješću o napretku i strategiji proširenja veliki prostor posvetila slobodi medija.

Na značaj medijskih sloboda ukazao je i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. 'Nema demokracije bez slobode tiska. Sloboda izražavanja i medijski pluralizam u samoj su srži europskih vrijednosti i tako mora biti u zemljama kanidadatima i potencijalnim kandidatima. To sam jasno rekao tijekom nedavnih posjeta Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini i to ću jasno ponoviti tijekom svog predstojećeg posjeta Turskoj sljedeći tjedan', rekao je Buzek.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još