SASTAVLJANJE TALIJANSKE VLADE

Monti dobio potporu najjačih stranaka

15.11.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Bivši europski povjerenik Mario Monti je u utorak dobio podršku najjačih talijanskih političkih stranaka za svoju vladu i nastavio je konzultacije sa socijalnim partnerima, mladima i ženama u pripremi programa štednje

Demokratska stranka (PD), oporbeni pokret talijanskog ljevice, i PDL Silvia Berlusocnija potvrdili su da će bezuvjetno podržati vladu.

'Nudimo punu podršku vladi', naglasio je predsjednik PD-a Pier Luigi Bersani. Njegova stranka, kako je istaknuo, daje punu potporu Montiju da s prijelaznom vladom obnaša dužnosti do kraja legislacijskog razdoblja 2013. Berlusconijeva stranka desnog centra (PDL) pružila je potporu Montiju i izrazila uvjerenje da će biti u stanju formirati vladu.

'Mislimo da će napori profesora Montija rezultirati dobrih ishodom', rekao je glavni tajnik stranke Angelino Alfano. Podsjetivši da PDL podržava buduću vladu za 'dobro Italije', Alfano je inzistirao da Montijev program bude usmjeren na reforme koje zahtjeva Europska unija. U utorak je dnevni list La Repubblica objavio kako 'Monti strahuje da bi se njegova vlada mogla ostati bez političkih pokrovitelja i da bi potrajala samo nekoliko mjeseci'.

Nekoliko dnevnih listova je spomenulo opasnost 'vijetnamizacije' Parlamenta gdje bi nova vlada mogla ostati bez prave baze i bila nesposobna usvojiti potrebne gospodarske reforme, posebice najnepopularnije.

Monti se u utorak u sklopu konzultacija sastao i s predstavnicima socijalnih partnera. Predsjednica najjače talijanske sindikalne središnjice CGIL-a, Susanna Camusso, traži od Montija uvođenje posebnog poreza najimućnijima i oštro se protivi reformi zakona o radu koja bi smanjila zaštitu od otkaza.

Predsjednica poduzetničkog saveza Confindustria, Emma Marcegaglia, založila se za brzo formiranje prijelazne vlade i zatražila od Montija mjere za potporu poduzetništva u Italiji.