Svijet ZBOG KARIKATURA MUHAMEDA

Suđenje trojici zbog planiranja napada na danski list

Trojica Norvežana optužena da su uz pomoć Al Kaide planirala bombaški napad na danski dnevnik Jyllands-Posten zbog objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda 2005, u utorak su se na sudu izjasnila da nisu kriva

Mikael Davud, ujgurskog podrijetla, irački Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak i Uzbekistanac David Jakobsen odbacili su sve točke optužnice za koje ih se tereti.

Tužitelj Geir Evanger prvog dana suđenja u svojoj uvodnoj riječi kazao je da je Davud naučio kako se koristiti eksplozivom u logoru za obuku Al Kaide u Pakistanu, kada je sklopio sporazum s tom terorističkom organizacijom o napadu na danski dnevnik.

Optuženi trojac nabavio je sastojke poput vodikovog peroksida i acetona, kazao je tužitelj koji ostalu dvojicu optužuje i za planiranje ubojstva danskog karikaturista Kurta Westergaarda koji je nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu. Davudov odvjetnik tvrdi da se radi o 'pionirskom' sudskom slučaju koji će biti test za novi norveški zakon o terorizmu.

Objavljivanje karikatura krajem 2005. i početkom 2006. u više europskih tiskovina izazvalo je bujicu bijesnih prosvjeda diljem Bliskog istoka i Afrike.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još