KRIZA RAZARA

U Grčkoj raste samo kriminal i broj zaštitara

16.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon višegodišnje ekonomske krize koja se sve više pogoršava, mjera štednje koje nameće EU, uz mjesece uličnih prosvjeda i štrajkova, Grčka se suočava i sa sve većim brojem kriminalnih aktivnosti svojih građana. U državi u kojoj BDP drastično pada, kao i pouzdanje građana da je politika u stanju riješiti krizu, jedino što raste jest sitni, ali i pomalo krupniji kriminal

Novinari koji se ovih dana vraćaju iz Atene izvještavaju o tome da je glavni grad Grčke u prilično očajnom stanju. Ulicama hodaju napušteni psi i mačke, zbog čestih štrajkova radnika gradske čistoće dijelovi grada su zatrpani smećem, većina trgovina su zatvorene, a u parku pored Nacionalnog arheološkog muzeja rijetki turisti mogu gledati ne samo antičke statue, nego i ovisnike o heroinu kako usred bijela dana ubrizgavaju drogu u venu

Gradska uprava Atene u priopćenju za medije ovako je opisala situaciju: 'Gradska povijesna jezgra i drugi ključni dijelovi sve su napušteniji, povećava se raznolikost kriminalnih aktivnosti i ispada nasilja, nesigurnost, bezakonje, osiromašenje sve većeg broja ljudi – bez obzira na to jesu li domaći ili emigranti. Sve više je ilegalne prostitucije i preprodaje droge.' Grad je prešaran grafitima, koji svjedoče o popuštanju društvenih normi.

Statistike također pokazuju da kriminal raste. Primjerice, u odnosu na 2006. godinu udvostručio se broj ubojstava u Grčkoj, a značajan je i skok u provalama. Godine 2009. je grčkoj policiji prijavljeno oko 72 tisuće provala, dok ih je u prošloj godini bilo 90 tisuća, a za prvu polovicu 2011. čak 48 tisuća. To znači da će Grčka ove godini oboriti vlastiti rekord u broju provaljenih i opljačkanih stanova, kafića i drugim objekata. I u kategorijama poput iznude, oružane pljačke, krađe auta i sličnima se jasno ocrtava uzlazan trend.

Grčka policija izjavljuje da je svjesna povećanja stope kriminala, naročito među emigrantima, no da se s ovakvom društvenom situacijom ne može učiniti previše. Doduše, hvale se podatkom da je slom ekonomije značio i velik pad organiziranog kriminala, što ipak ne znači da je Atena postala sigurniji grad za život. Dapače, tamošnji mediji javljaju o porastu kriminalnih aktivnosti u dijelovima grada koji su se nekad smatrali vrlo sigurnima, dok se u nekim kvartovima Atene rijetki danas usude hodati kad padne mrak.

Grke je naročito uzdrmao slučaj ubojstva 44-godišnjeg Manolisa Kandarisa, koji je u svibnju ubijen u centru Atene. Policija je za taj zločin uhapsila dva Afganistanca. Kandaris je upravo vozio svoju trudnu suprugu na porođaj u bolnicu, a emigranti su ga napali zbog videokamere koju je imao kod sebe. Atenjanin je htio snimiti rođenje svog djeteta, no nije ga ni uspio doživjeti. Takve priče ujedno potiču netrpeljivost prema strancima, pa se u Grčkoj bilježi i sve veći broj napada na emigrante, kao i pokušaji građana da zakon uzmu u svoje ruke.

Mnogi Atenjani u međuvremenu imaju i svoju autentičnu priču o tome da su opljačkani na ulici.

U takvoj klimi straha jedan od rijetkih poslova koji cvijeta su zaštitarske tvrtke, koje čak i zapošljavaju nove ljude.