RUČAK U PALAČI ROHAN

Sarkozy i Carla dočekali Obamu i Michelle

03.04.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama i njegova supruga Michelle susreli su se s francuskim predsjedničkim parom Nicolasom Sarkozyjem i Carlom Bruni-Sarkozy u palači Rohan u Strasbourgu uoči summita NATO-a

STRASBOURG - Ovo je prvi bilateralni susret Obame i Sarkozyja, dok njihove supruge imaju odvojen program, koji izaziva veliko zanimanje fotoreportera iz cijelog svijeta.

Predsjednički parovi ručali su zajedno u palači Rohan, gdje je u 18. stoljeću odsjedala Marija Antoaneta, a u 19. stoljeću živio Napoleon Bonaparte sa suprugom Josefinom. Uvaženi gosti uživali su u tradicionalnim francuskim specijalitetima iz Alzasa, uključujući prepelice punjene guščjom jetricom, Jakobove kapice i šparoge.

Nakon susreta s Obamom, Sarkozy je izjavio da je Francuska spremna prihvatiti zatvorenike iz zatvora u američkoj vojnoj bazi Guantanamo. 'Ako su Obami potrebni saveznici koji će preuzeti zatvorenike kako bi zatvor bio zatvoren, Francuska se slaže', rekao je Sarkozy.

Obama će se poslijepodne u njemačkom Baden-Badenu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je zajedno sa Sarkozyjem domaćin summita 28 zemalja članica NATO-a, na kojem Hrvatska sudjeluje prvi put kao članica.

Američki predsjednik će s francuskim kolegom razgovarati o budućoj strategiji NATO-a, stanju u Afganistanu i o prihvaćanju zatvorenika iz američkog zatvoreničkog centra Guantanamo, koji se zatvara potkraj ove godine.

Obama će nakon razgovora sa Sarkozyjem sudjelovati na jednoj tribini na kojoj će se okupiti tri do četiri tisuće mladih i odgovarati na njihova pitanja.

Summit NATO-a počinje u petak navečer radnom večerom šefova država i vlada zemalja članica u Baden-Badenu.