Svijet JORDANSKI KRALJ:

'Da je al-Asadu na srcu dobrobit njegove zemlje, dao bi ostavku'

Jordanski kralj Abdulah II. u ponedjeljak je kao prvi arapski čelnik pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji je od sredine ožujka sučeljen s narodnom pobunom, da 'ode s vlasti', u razgovoru za BBC

'Da sam na njegovu mjestu, otišao bih s vlasti (...). Otišao bih uvjerivši se prije da je moj nasljednik kadar promijeniti ovaj status quo', rekao je.

'Da je Bašaru (al-Asadu) na srcu dobrobit njegove zemlje, dao bi ostavku, ali bi isto tako morao stvoriti nužne uvjete za novu fazu sirijskog političkog života', dodao je kralj Jordana, zemlje koja graniči sa Sirijom.

Arapska liga je u subotu zabranila Siriji da sudjeluje na njezinim sjednicama i zaprijetila joj sankcijama zbog odbijanja režima da provede arapski plan za izlazak iz krize kao što je bio obećao. Za tu mjeru, koja treba stupiti na snagu u srijedu, glasovalo je 18 od 22 člana lige.

Arapski plan predviđa prekid nasilja, oslobađanje zatvorenika, povlačenje vojske iz gradova i medijsku slobodu u zemlji. U prosvjedima protiv predsjednika Bašara al-Asada od početka ožujka poginulo je, po podacima UN-a, više od 3.500 ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još