IZBORNA PORUKA

Što su slovenski biskupi poručili vjernicima?

14.11.2011 u 17:52

Bionic
Reading

Katolička crkva u Sloveniji podsjetila je da na izborima ne podržava ni jednu stranku, ali je pozvala vjernike da na predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji donesu odluku na temelju vjerodostojnosti političkih čelnika i stranačkih programa, uz uvažavanje temeljnih stajališta kršćanskoga društvenog nauka

'Sudjelovati na izborima značajna je moralna i demokratska dužnost svakog katolika, ali Crkva ne namjerava podržati konkretne stranke na izborima niti je to ikad činila', rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani u ime Slovenske biskupske konferencije član njezine Komisije Iustitia et pax, profesor moralne teologije Ivan Štuhec.

Na konferenciji predstavljen je dokument pod naslovom: 'Nek se čuje i vaš glas! Odgovornost za život i budućnost Slovenije 2011.' u kojemu su predstavljena stajališta vodstva Katoličke crkve i laičkih organizacija glede demokratskog procesa izbora i biranja najviših predstavnika u parlament i na najodgovornija mjesta u vladi.

U spomenutom dokumentu vjernici se pozivaju da aktivno sudjeluju u izbornom procesu i da svoje odluke utemelje na dobrom uvidu u programe i osobe koje ih predstavljaju, vodeći računa i o doktrinarnim opredjeljenjima društvenog nauka Crkve, poput onoga o svetosti života od začeća do prirodne smrti, čvrstoće bračne zajednice, društvene solidarnosti, poštovanja načela pravednosti i jednakosti pred zakonom, te mira u svijetu.

'Aktivni građani moraju se zauzimati za potporu onim strankama koje imaju ozbiljan i cjelovit program, a vjernici trebaju postati aktivni dio civilnog društva. Izabrani predstavnici građana ne mogu biti moralno sporni. Sudjelovanje na izborima je bit demokracije, a izborno neaktivni građani velika su želja kapitala i centara moći', rekla je na istoj konferenciji za novinare Mojca Perat iz Vijeća katoličkih laika koje je pomagalo u izradi dokumenta komisije za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije uoči skorašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora.