Svijet ANGELA MERKEL:

'Europa u najtežoj krizi od II. svjetskog rata'

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u ponedjeljak da Europa mora napredovati prema političkoj uniji, a dužničku krizu eurozone nazvala je moguće 'najtežim trenutkom za Europu' od Drugoga svjetskog rata

U jednosatnu govoru tisućama članova svoje Kršćanskodemokratske unije (CDU) Merkel je ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je Europsku uniju prisilila da zajmovima spašava Grčku, Irsku i Portugal dok zabrinutost raste za preživljavanje eurozone.

Na stranačkom kongresu u Leipzigu Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati učiniti nove žrtve.

Izazov je našem naraštaju dovršiti gospodarsku i monetarnu uniju u Europi i "stvoriti političku uniju', rekla je te ocijenila da 'Europa prolazi jedan od težih, a možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata'.

U običnih Nijemaca raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone te je kancelarka rekla da je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima. Njemačka će i sama biti ranjiva budu li druge države uvučene u krizu, rekla je Merkel i podsjetila da se 60 posto njemačkog izvoza plasira u Europsku uniju.

'Irski problemi su slovački problemi, grčki problemi su nizozemski problemi, a španjolski su naši problemi', kazala je Merkel i poručila: 'Naša odgovornost ne prestaje na našim granicama'. Pritom je jasno rekla da postoji crvena linija koju Njemačka neće prijeći pa je tako odbacila zajedničke obveznice eurozone.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još