DEŽELA NE MARI

Slovenskim političarima ne štete afere ili sudski postupci

14.11.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Znatan broj slovenskih političkih prvaka koji konkuriraju na ovogodišnjim parlamentarnim izborima upleten je u razne nedovršene pravosudne postupke, no to neće utjecati na njihovu mogućnost izbora na najviše položaje, iako bi moglo djelovati na još neopredijeljene birače, ocjena je koju u ponedjeljak iznose slovenski mediji

Ljubljansko Delo podsjeća da je jedan od pet optuženih u korupcijskoj aferi Patria i bivši premijer Janez Janša, čijoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) ankete daju znatne mogućnosti za pobjedu na prijevremenim izborima i formiranje nove vlade. Poznato je da je Janša negirao optužnicu, prema kojoj je prije šest godina kao predsjednik vlade pogodovao finskoj Patriji u sklapanju posla za slovensku vojsku vrijednog 278 milijuna eura, nazvavši je političkom konstrukcijom, te ocijenio da nije slučajno što je suđenje pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani počelo u vrijeme kad je oporba tražila prijevremene izbore.

Protiv Janše, navodi Delo, postoji i kaznena prijava državne povjerenice za informacije jer je na svom Facebook profilu objavio presliku optužnog prijedloga u slučaju Patria, no o prijavi se tužiteljstvo još nije očitovalo. Uz to, Janša je bio novčano kažnjen u privatnoj tužbi vlasnika jedne agencije za ispitivanje javnog mnijenja, čije je rezultate tijekom izborne kampanje za parlamentarne izbore 2004. nazvao namještenim u korist druge stranke. Uz to, Janša je kao tužitelj sudjelovao u postupku protiv finskog novinara Magnusa Berglunda koji je 2008. prvi u jednoj TV emisiji iznio sumnju da je Janša primio mito od Patrije, podsjeća list.

U sudskom postupku bio je i drugi kandidat za premijerski položaj, Gregor Virant, navodi vodeći slovenski list. On je u rujnu ove godine osuđen na uvjetnu kaznu od mjesec dana zatvora koja još nije pravomoćna. Viranta je zbog povrede časti i dobrog imena tužio nekadašnji predsjednik protukorupcijske komisije Drago Kos zbog izjave da je Kos na tom položaju bio 'sporna ličnost' kao čovjek koji je 'djelovao u mnogim spletkama protiv Janše'. Virant je utemeljitelj Građanske liste Gregora Viranta, koja je po većini anketa na drugom mjestu među strankama koje računaju na osvajanje najvećeg broja mandata u novom parlamentu.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija kojoj također prognoziraju izborni uspjeh, po vlastitim tvrdnjama nikad nije bio sudski osuđen ili optužen, ali je po neslužbenim informacijama protiv njega podneseno više kaznenih prijava, navodi Delo. Dva postupka vezana su uz navodnu zloporabu položaja, jedan se odnosi na vrijeme kad je bio direktor Mercatora, a drugi na njegov gradonačelnički mandat, navodi Delo. List dodaje da je Janković već bio saslušan u vezi s prijavom koju je Mercator imao za Jankovićevo privatno građevinsko poduzeće Electa, ali da sud još nije donio odluku o eventualnoj istrazi.

Janković se, dodaje Delo, pojavljuje i kao tužitelj, pa je tako podnio više kaznenih prijava protiv novinara tjednika Reporter zbog povrede časti i dobrog imena u tom tjedniku bliskom Janšinoj stranci, koji često piše o navodnim malverzacijama Jankovićeve gradske uprave vezanim uz trgovanje gradskim zemljištima.

Iako javna iznošenja o sudskim predmetima u koje su uključeni političari imaju utjecaja na javno mnijenje, oni se u Sloveniji tijekom ove kampanje uglavnom koriste kao argument njihovih političkih protivnika. Općenita je ocjena, međutim, da sudski postupak bez pravomoćnog rješenja ne može utjecati na to ima li neki političar pravo kandidiranja za najviše položaje. Tako je Janša, komentirajući nedavno tvrdnje da se ne bi smio kandidirati jer je optužen za korupciju u procesu koji se još vodi, rekao da bi odstupio sa svih dužnosti istog trenutka kad bi protiv njega bila donesena pravomoćna sudska presuda, ali da bi se žalio sve do europskog Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Poslovni dnevnik Finance ističe u ponedjeljak da je Slovenija 'daleko od švedskih standarda' koji vrijede za ponašanje političara, ne samo kad se radi o sudskim postupcima u koje su uključeni nego i o najmanjoj sumnji u nepravilnosti ili korupciju. Za razliku od slovenskih političara švedska je ministrica kulture Cecilia Stego Chilo završila političku karijeru samo deset dana nakon što je otkriveno da godinama nije plaćala TV pretplatu, makar je dug odmah vratila s kamatama, a Minika Sahlin, koja je mogla postati prva Šveđanka na položaju predsjednice vlade, propala je kao političarka nakon otkrića da je službenom karticom kupila čokoladu Toblerone i još nekoliko sitnica, navodi list. Švedski standard je daleko od slovenskih političkih standarda, što je dobro za slovenske političare, ali slabo za građane, zaključuje list.