REPUBLIKANSKI VRUĆI SNOVI

'SAD napada Iran i kreće u trgovinski rat s Kinom'

15.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kada bi se danas ostvarile vanjskopolitičke namjere republikanskih kandidata za stranačku predsjedničku nominaciju, SAD bi bio u ratu s Iranom, ukinula bi se pomoć Pakistanu, ponovno bi se uvela tehnika mučenja zalijevanjem vodom - ozloglašeni 'waterboarding' - a pokrenuo bi se i trgovinski rat s Kinom

U osvit stranačkih predizbora za protukandidata Baracku Obami na predsjedničkim izborima 2012. američki republikanci uspjeli su svoje javne diskusije pretvoriti gotovo u nacionalni sport – posljednji verbalni obračun, održan proteklog vikenda u Južnoj Karolini, bio je 12. po redu u posljednjih šest mjeseci. Politička retorika inače nije najzahvalniji materijal za privlačenje američkih TV gledatelja, no šarena i kontroverzna skupina republikanskih natjecatelja uspjela je postići zavidnu gledanost, prometnuvši diskusije u politički 'reality show', ocjenjuje GlobalPost.

Okršaj u Južnoj Karolini, posvećen vanjskoj politici uz prigodan naslov 'Diskusija vrhovnog zapovjednika', nije bio ništa manje zanimljiv od ostalih. Dapače.

Započelo je dramatičnim upozorenjem domaćina Scotta Pelleya kako u Bijeloj kući nema mjesta za neiskusne vježbenike, jer su se mnogi predsjednici morali suočiti s velikim izazovima na samim počecima svojih mandata — Abraham Lincoln i Građanski rat, John F. Kennedy i Zaljev svinja te George W. Bush i 11. rujna.

Obama nije laka meta republikancima. Nanizao je vanjskopolitičke 'trijumfe', kako su njegovi potezi uglavnom ocijenjeni u američkoj javnosti, među kojima su najveći ubojstvo Osame bin Ladena i svrgnuće Moamera Gadafija.

'Obama - garant nuklearnog oružja Iranu'

Unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje bivših kolegica, tamnoputi biznismen Herman Cain zadržao je vodeće mjesto u dobrom dijelu predizbornih anketa. Takav status zadužio ga je za odgovor na prvo pitanje, posvećeno iranskom nuklearnom programu. Cain se, ni manje ni više, založio za pružanje pomoći iranskoj oporbi, razmještanje ratnih brodova opremljenih sustavima Aegis i ekonomske sankcije.

Cain, Romney, Gingrich, Perry

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney otišao je korak dalje, rekavši da bi iranski nuklearni program trebalo zaustaviti 'svim sredstvima'. Mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje ocijenio je 'najvećim neuspjehom predsjednika Obame' i upozorio da će u slučaju Obaminog reizbora 'Iran imati nuklearno oružje'.

'Briljirao' je i bivši predsjednik Zastupničkog doma Kongresa, Newt Gingrich, koji se založio za veću ulogu CIA-e. 'Potrebne su nam maksimalno tajne operacije kako bismo blokirali i poremetili iranski program, uključujući izvlačenje njihovih znanstvenika i uništavanje njihovih sustava, sve to pod velom tajne i uz mogućnost poricanja', izrekao je Gingrich, dodajući da ako unatoč svemu 'diktatura opstane, treba poduzeti sve nužne korake' za razbijanje iranskih nuklearnih kapaciteta.

Talibani - prošlo svršeno vrijeme

Dužnu pažnju republikanskih kandidata dobio je i Afganistan, kojega su iz vijesti posljednjih mjeseci izgurala događanja u Libiji i Siriji.

Bivši teksaški guverner Rick Perry, nakon velikog gafa tijekom prošle diskusije - zaboravio je imenovati jednu od tri vladine agencije koje bi predsjedničkim ovlastima ukinuo - vratio se u borbenoj formi.

Zamoljen da komentira aktualnu situaciju u Afganistanu, kategorično je poručio da se 'tamošnja misija mora okončati' .'Ideja da smo potrošili naše bogatstvo i živote mladih Amerikanaca, a nismo uspjeli zaštititi i osigurati Afganistan, nije prihvatljiva.' Pritom Perry nije precizirao na kakvu misiju zapravo misli.

Obamin poklopac

Tvrdnju Mitta Romneya da će Iran  proizvesti nuklearno oružje u slučaju daObama osvoji novi mandat, američki predsjednik komentirao je rekavši da postoji 'stalni,odlučni i čvrsti napredak u izoliranju iranskog režima'. Obama je naveo da su sankcije za koje se založio 'uvelike nagrizle'iransku ekonomiju i utjecaj, te je naglasio da su, iako preferiradiplomatska rješenja, sve opcije još uvijek u igri. 'Ovo nije lagan problem. Svatko tko tvrdi da jest, bavi se politikantstvom ili nema pojma o čemu govori', rekao je Obama.

Podjednako izravan bio je oko podrške koju su Herman Cain i Michelle Bachman izrazili praksi 'waterboardinga',koju je Obama zabranio kada je preuzeo dužnost. 'Oni griješe. Svatko tko je pročitaonešto o tome i razumije praksu 'waterboardinga' složio bi se da je tomučenje. A to nije nešto što mi radimo – i točka', rekao je Obama.

Pomogao mu je bivši senator Rick Santorum: 'Pobjeda protiv Talibana u Afganistanu očituje se u tome da su Talibani neutralizirani. Više ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju Afganistancima ili našoj zemlji.'

Kandidati su, usput budi rečeno, sasvim zanemarili posljednji val nasilja u Afganistanu, koji pokazuje da Talibani nisu neutralizirani, već i dalje pružaju žestok otpor međunarodnim snagama, dok SAD preuzima sve manje obveze.

Pakistan - prijatelj ili neprijatelj?!

Romney je odbacio svaku mogućnost pregovaranja s Talibanima, ali nije ponudio druga rješenja, dok je bivši američki veleposlanik u Kini John Huntsman otvoreno rekao da je vrijeme za povratak kući.

'Rekao bih da je ova nacija ostvarila svoje ključne ciljeve u Afganistanu. Imali smo slobodne izbore 2004. Iskorijenili smo Talibane. Razbili smo Al Kaidu. Ubili smo Osamu bin Ladena. Rekao bih da budućnost ove nacije nije Afganistan. Ne želim graditi naciju u Afganistanu kada ova naša nacija očajnički treba izgradnju', rekao je Huntsman, popraćen snažnim pljeskom.

Gingrich je naglasio da bi bilo nemoguće poraziti Talibane dok imaju sigurno utočište u Pakistanu i podršku raznih drugih aktera, čime je potaknuo žestoku raspravu o tome što učiniti s Pakistanom.

Perry savjetuje ukidanje strane pomoći Islamabadu jer 'Pakistan očigledno šalje poruke… da oni — oni ne zaslužuju našu stranu pomoć… jer nisu iskreni prema nama'.

Cain se požalio da je nemoguće reći je li Pakistan prijatelj ili neprijatelj SAD-a, dok je Santorum jednostavno ustvrdio da 'Pakistan mora biti (američki) prijatelj' i založio se za nastavak kako dijaloga, tako i pomoći.

'Waterboarding': Kako ACLU upravlja CIA-om

Temperaturu u dvorani podigla je rasprava o primjeni i učinkovitosti tehnika mučenja. Mnogi republikanski kandidati podupiru primjenu 'waterboardinga', što se, kako je to istaknula kongresnica Michele Bachman, pokazalo 'vrlo učinkovitim'. Ne uvažavajući pitanja o kršenju ljudskih prava, obrušila se na Obamu koji je, prema njenim riječima, 'dopustio ACLU-u (Američka unija za građanske slobode) da upravlja CIA-om'.

Cain je istaknuo da je protivnik mučenja, ali i da 'waterboarding' ne ulazi u tu kategoriju. 'To (waterboarding) vidim kao unaprijeđenu tehniku ispitivanja', rekao je Cain.

No kongresnik Ron Paul odlučno je odbacio mučenje, rekavši da je mučenje zatočenika necivilizirano, da nema nikakvih praktičnih prednosti i da je u svojoj biti antiameričko. Pridružio mu se i Huntsman, rekavši da SAD zbog 'waterboardinga' gubi kredibilitet u svijetu i mogućnost da bude primjer vrijednosti za koje se zalaže.

Diskusija je završila s Kinom, gdje je Huntsman poput ribe u vodi, te se zalaže za suradnju s kineskom omladinom koja bi trebala biti pokretač pozitivnih promjena. Ostali kandidati, osobito Romney, oštro su se založili za suprotstavljanje Kini po pitanju monetarne politike i trgovine, dok je Perry samouvjereno predvidio da će Kina završiti 'u bespućima povijesne zbiljnosti'.

Kandidati su ovog puta izbjegli međusobne napade i uvrede, što bi bilo za svaku pohvalu da su pritom uspjeli i do kraja rasvijetliti svoje poglede na vanjsku politiku.