PRED POČETAK PROCESA RATIFIKACIJE

Francuski senatori u inspekciji u Hrvatskoj

14.11.2011 u 14:12

Bionic
Reading

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u ponedjeljak višestranačko izaslanstvo francuskog Senata, predvođeno predsjednikom Odbora za europske poslove Simonom Sutourom

Državni tajnik Plenković izvijestio je o sveobuhvatnoj suradnji u okviru Strateškog partnerstva, istaknuvši zadovoljstvo intenzitetom rada hrvatskih i francuskih tijela u pripremama za održavanje Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u jesen 2012. godine, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

On je izvijestio goste i o koracima u vezi s potpisivanjem Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskog uniji, kao i o aktivnostima u okviru provedbe referendumske kampanje. Zahvalio je na inicijativi predsjednika Odbora za europske poslove Sutoura o skorom usvajanju europske rezolucije Senata o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju. Obostrano je zaključeno da je parlamentarna suradnja Hrvatske i Francuske vrlo intenzivna, a očekuje se i daljnja dinamika nakon izbornih procesa u objema državama, navodi se u priopćenju.

Sutour je ponovio da je izaslanstvo Odbora za europske poslove ovim posjetom željelo dati podršku francuskog Senata hrvatskom ulasku u Europsku uniju. Na sastanku se razgovaralo i o Uniji za Mediteran, nastavku proširenja na države jugoistočne Europe, te gospodarskoj i financijskoj situaciju u Europskoj uniji.

U Francuskoj su u rujnu ove godine održani izbori za polovicu Senata te je izvršena polovična obnova Senata, slijedom čega je obnovljen i sastav Odbora za europske poslove.

U sastavu izaslanstva francuskog Senata bili su također i Jean Bizet, potpredsjednik Odbora, Catherine Morin-Desailly, potpredsjednica Odbora, Michel Billout, potpredsjednik Odbora te André Gattolin, tajnik Odbora.