DUBOKE TRAUME

Tri milijuna kuna za zamijenjene u rodilištu

03.04.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Sud u Varšavi dodijelio je 1,9 milijuna zlota (3,17 milijuna kuna) odštete trima mladim ženama koje su zamijenjene nakon rođenja, od kojih su dvije jednojajčane blizanke

VARŠAVA - Djevojčice Kasia i Nina Ofmanska, tada stare samo 15 dana, u prosincu 1983. godine dovedene su u bolnicu u Varšavi zbog upale pluća. Jedna od blizanki potom je nehotično zamijenjena s trećom djevojčicom slične dobi koja se također liječila u bolnici.

Sedamnaest godina kasnije slučaj izgubljenog identiteta otkriven je pukim slučajem kada su neki poznanici iz srednje škole počeli u gradu zaustavljati Edytu Wierzbicku jer su je pomiješali s Kasijom Ofmanskom. Edyta i Kasia su se potom i same srele i osim neupitne fizičke sličnosti otkrile da su rođene isti dan. Klupko koje će kasnije izazvati strašne traume kod roditelja i djevojčica u objema obiteljima tada se počelo raspletati.

Godine 2002. obje obitelji tužile su državu zbog nanesenih patnji. Odšteta od 3,17 milijuna kuna bit će podijeljena između triju žena, sada u dobi od 25 godina, i njihovih roditelja.