Svijet SUGLASNI SU

Obama i Medvedev o Iranu, Afganistanu i Siriji

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u subotu u Honoluluu na marginama summita APEC-a razgovarao o Afganistanu, Iranu i o Siriji

Obama je rekao kako Medvedev i on imaju ‘zajedničko stajalište o Iranu, koje će omogućiti da se Iranci potaknu u daljnjoj provedbi svojih međunarodnih obaveza u transparentnosti svoga nuklearnog programa’.

Ruska je vlada i dalje rezervirana prema potencijalno novim sankcijama UN-ova Vijeća sigurnosti Iranu. U utorak je IAEA izvijestio da Teheran radi na razvoju nuklearne bombe te da još uvijek postoji mogućnost da Iranci provode takva istraživanja.

Obama nije iznio pojedinosti vezane za raspravu o Siriji. Kada je riječ o stanju u Afganistanu, američki je predsjednik novinarima kazao kako je s Medvedevim razgovarao o važnosti potpore koju Kabulu daju države u regiji.

Na sastanku održanom na marginama summita APEC-a, Medvedev je kazao kako i dalje postoji veliko neslaganje oko stajališta Washingtona i Moskve o američkim planovima o proturaketnom sustavu obrane u Europi. ‘Složili smo se da ćemo nastaviti s traženjem mogućih odgovora, no jasno nam je da su naša stajališta još uvijek vrlo udaljena’, rekao je novinarima Medvedev.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još