Svijet PIŠE DER SPIEGEL

Njemačka razmatra i izlazak Grčke iz eurozone

Opcija izlaska Grčke iz eurozone jedan je od scenarija na kojemu radi njemačka vlada, prema pisanju političkog tjednika Der Spiegel koji će se u prodaji pojaviti u ponedjeljak

Vlada Angele Merkel priprema se za slučaj da nova grčka vlada odbije provesti ekonomski program, u skladu s ranijim obećanjem, piše tjednik. Der Spiegel također prenosi kako stručnjaci ministarstva financija rade na prvome scenariju, u skladu s kojim bi se stvari odvijale bez velikih poteškoća: izlazak Grčke iz eurozone, nakon početnih turbulencija, bio bi pozitivan za eurozonu, jer bi "bez svoje najslabije karike, lanac zemalja članica eurozone bio čvršći i snažniji".

Drugim, nepovoljnijim scenarijem njemački stručnjaci predviđaju da bi Italija i Šapnjolska mogle postati sljedeće zemlje na kojima bi se prelomila kriza financijskih tržišta.

Razmotrila bi se i treća opcija, koja bi, kako prenosi Spiegel, bila najnepovoljnija. Radilo bi se o potpunome bankrotu Grčke. Od početka dužničke krize, Njemačka ima "jedan cilj", a riječ je o "stabilizaciji eurozone u sadašnjem obliku", rekla je u četvrtak u Berlinu njemačka kancelarka, opovrgnuvši bilo kakve insinuacije o reduciranoj eurozoni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još