ČEKA SE NOVA VLADA

Talijani usvojili stabilizacijski zakon

12.11.2011 u 18:56

Bionic
Reading

Zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojio je večeras stabilizacijski zakon sa 379 glasova za, 26 protiv i dva suzdržana. Stabilizacijske mjere su od Italije tražile europske institucije

Večeras se održava posljednji sastanak vlade premijera Silvija Berlusconija, koji će definitivno predati ostavku predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu. Berlusconi, prisiljen ekonomskim stanjem za kojim su slijedili politički pritisci iz cijele Europe, morao je nakon više od tri godine vođenja vlade desnog centra, podnijeti ostavku.

Napolitano će već sutra otvoriti konzultacije za sastav nove vlade i vjerojatno će već uvečer povjeriti mandat za sastav vlade bivšem profesoru ekonomije Mariju Montiju.

Nova, 63. vlada talijanske republike, bit će sastavljena od osoba koje ne pripadaju strankama i koje su stručnjaci u pojedinim resursima. Vladi Marija Montija će povjerenje u parlamentu dati stranke koje su do sada bile u oporbi, među kojima su Demokratska stranka, zatim stranke centra i stranka Italija vrijednosti. No i Berlusconijeva stranka bi trebala poduprijeti Montija.

Zasigurno je da je danas završen berlusconizam i da, najvjerojatnije, Berlusconi više nikada neće biti premjer.

Budući talijanski premijer, profesor ekonomije Mario Monti, koji je bio i europski povjerenik od 1994. do 2004., proveo je subotu u razgovorima i u pripremanju liste ministara njegove nestranačke vlade. Monti bi trebao već u ponedjeljak ujutro biti premijer, kako bi to bio čvrst odgovor burzama koje su špekulirale talijanskim državnim obveznicama, jer Berlusconijeva vlada nije znala provesti potrebne reforme za ekonomsku stabilizaciju.

Zanimljivo je i što je Berlusconi pozvao Montija na radni ručak u subotu u palaču Chigi, sjedište vlade. Bio je to, dakle, razgovor sadašnjeg i budućeg talijanskog premijera. Monti se u subotu sastao i s novim predsjednikom Europske središnje banke Marijom Draghijem, kao i s drugima, kako bi imao što bolji uvid u talijanske račune te da vidi s kojim osobama može računati kao budućim ministrima.