Svijet MIANMAR

Suu Kyi moguća kandidatkinja na izborima

Oporbena mianmarska čelnica Aung San Suu Kyi će se vjerojatno kandidirati na djelomičnim izborima koji bi se trebali održati sljedećih mjeseci, rekao je u subotu jedan glasnogovornik njezine raspuštene stranke koja je bojkotirala sporne izbore u studenom 2010., prenosi AFP

Nacionalna liga za demokraciju (NLD) će se "vjerojatno registrirati i Suu Kyi će sudjelovati na sljedećim djelomičnim izborima", rekao je Nyan Win. Središnji odbor NLD-a se treba sastati u Yangonu u vezi odluke o registraciji, godinu i pol nakon što ju je hunta raspustila. Prema visokim dužnosnicima stranke članovi će se izjasniti za registriranje.

Povratak Nacionalne lige za demokraciju je omogućen nedavnom promjenom zakona o političkim strankama. Djelomični izbori, čiji datum održavanja još nije određen, održat će se za 40 mjesta u donjem i gornjem domu parlamenta koji zajedno imaju 664 zastupnika.

Prema izvorima njezine stranke, dobitnica Nobelove nagrade za mir, puštena iz kućnog pritvora u kojemu je provela ukupno 15 godina s kratkim prekidima od 1989. godine, mogla bi se kandidirati u okrugu predgrađa Yangona.

Nova vlada je također pokrenula dijalog sa Suu Kyi i navela da je spremna na suradnju s Nacionalnom ligom za demokraciju ako se ona ponovo registrira.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još