IAEA GA TRAŽI

Tko je 'tajanstveni čovjek' u središtu iranskog nuklearnog programa?

11.11.2011 u 22:26

Bionic
Reading

Tajanstveni vojni dužnosnik za kojeg se vjeruje da je u središtu iranskog spornog nuklearnog programa vjerojatno živi na skrivenom mjestu pod snažnim mjerama sigurnosti kako bi ga se zaštitilo od mogućih atentata i izvan dosega UN-ovih istražitelja, smatraju zapadni nuklearni stručnjaci

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću je ovog tjedna označila Mohsena Fahrizadeha ključnom osobom programa koji, po zapadnim strahovima, treba poslužiti za izgradnju atomske bombe i naznačila da je on možda još aktivan u tim naporima.

Fahrizadeh, navodno viši časnik u elitnoj postrojbi Čuvara revolucije, jedini je iranski dužnosnik spomenut imenom u detaljnom dodatku izvješću, u kojem se tvrdi da se čini da Teheran radi na izradi nuklearnog oružja.

Fahrizadeha je u rezoluciji UN-a iz 2007. označen kao osoba uključena u nuklearne i balističke aktivnosti, a kratko je spomenut i u izvješću IAEA-e sljedeće godine.

Iranski mediji ga rijetko spominju. Agencija Mehr prije četiri godine opisala ga je kao znanstvenika koji radi za ministarstvo obrane i bivšeg čelnika Istraživačkog centra za fiziku, dok se na nekim iranskim web stranicama navodi da je on sveučilišni profesor.

No i zapadni analitičari priznaju da se o njemu malo zna.

'On je tajanstveni čovjek', rekao je jedan neimenovani izvor.

'O njemu puno govori i činjenica da IAEA dugo želi s njim razgovarati, a Iranci to odbijaju', rekao je iz Arms Control Association iz Washingtona.