ODLAZAK ISKUSNOG OSOBLJA

Haški sud ostaje bez ljudi za dovršetak mandata

11.11.2011 u 21:07

Bionic
Reading

Predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson u obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku upozorio je u petak kako se ICTY na kraju svoga mandata suočava sa sve većim problemom zbog odlaska iskusnog osoblja, što će otežati završetak njegova rada

'Odlazak iskusnog osoblja suda znatno je utjecao na postupke i veliko je opterećenje za preostalo osoblje', poručio je Robinson, pozvavši da se uvedu poticajne financijske mjere za one koji ostanu na sudu do kraja njegova rada.

ICTY bi trebao zatvoriti vrata potkraj 2014.

Robinson je upozorio da se bez poticajnih mjera do kraja rada suda može očekivati još brži odljev zaposlenika.

Predsjednik ICTY-ja pozvao je da se ustraje u uspostavi fonda za žrtve sukoba i svjedoke iz kojeg bi se plaćala odšteta. Kroz haške sudnice prošlo je više od 6900 svjedoka i popratnog osoblja, kazao je Robinson. 'Bez hrabrosti tih svjedoka koji su davali iskaze ne bi bilo suđenja i zločini se ne bi kažnjavali', poručio je.

Podsjetio je da su u ovom trenutku pred ICTY-jem postupci protiv dviju osoba u predraspravnoj fazi, protiv 16 se vodi prvostupanjski postupak, a 17 je u žalbenom postupku. Dosad je sud dovršio postupke protiv 126 od 161 osobe.