IAEA UPOZORAVA

Iznad Češke i Njemačke pronađene radioaktivne čestice

11.11.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Niske razine radioaktivnog joda (131I) izmjerene su u Češkoj, ali i drugdje u Europi, izvijestila je UN-ova agencija

Radioaktivne čestice pronađene su u Češkoj te na još nekoliko lokacija u Europi, izvijestila je UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samu Agenciju o izmjerenim vrlo niskim razinama radioaktivnog joda (131I) u atmosferi nad Češkom obavijestila je tamošnja državna agencija za nuklearnu sigurnost, a slična mjerenja u međuvremenu su zabilježena i drugdje u Europi.

Njemačko je ministarstvo okoliša također izvijestilo kako su čestice radioaktivnog joda pronađene na sjeveru zemlje. Međutim, razina joda tako je niska da je jedva zabilježena.

Međutim, IAEA smatra da nema razloga za paniku jer trenutačne razine radioaktivnog joda ne predstavljaju prijetnju zdravlju građana, a njihova prisutnost nije izazvana nuklearnom katastrofom u Fukushimi.

IAEA sada pokušava otkriti uzrok pojave ovih čestica. Kako prenosi BBC, šefica češke agencije Dana Dabrova rekla je da bi iza njihove pojave moglo stajati curenje pri proizvodnji radiofarmaceutika.

U Hrvatskoj nije registrirana prisutnost joda-131

Sustav pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (SPUNN) u Republici Hrvatskoj nije registrirao prisutnost joda-131, izvijestio je večeras Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Iz Zavoda napominju kako je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila o vrlo niskoj razini joda-131 koji ja zadnjih dana izmjeren u atmosferi iznad Češke i nekih drugih zemalja Europe te zatražila od zemalja članica da izvijeste o nacionalnim mjerenjima.

'Sustav pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (SPUNN) u Republici Hrvatskoj nije registrirao prisutnost joda-131', ističu iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost te dodaju kako se mjerenja trajno automatski provode na lokacijama Sveti Križ (općina Marija Gorica) i Batina (općina Draž), a rezultati mjerenja dostupni su na Internet stranici www.dzrns.hr/spunn.

Također se navodi kako je Zavod pokrenuo postupke preciznijih mjerenja koncentracije joda-131 u Hrvatskoj. Za očitanje rezultata takvih mjerenja potrebno je određeno vrijeme te će o njima DZRNS izvijestiti naknadno.

'Prema izvješću IAEA izmjerene koncentracije joda-131 ne predstavljaju opasnost za zdravlje. Pretpostavlja se da otkriveni tragovi joda-131 u atmosferi iznad Europe nisu rezultat nesreće u japanskoj elektrani Fukushima Daiichi te IAEA poduzima mjere za utvrđivanje porijekla tih tragova', stoji u priopćenju Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.