PRIJETI EKSPLOZIJA

Vulkan u Kanarskom otočju rađa novi otok!

11.11.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Španjolske Kanarske otoke u Atlantskom oceanu posljednjih su dana zatresli snažni potresi izazvani buđenjem podvodnog vulkana El Hierro. Neki stručnjaci smatraju da bi vulkan mogao eksplodirati, a materijali koje izbacuje stvoriti potpuno novi otok

Najnoviji potres jakosti 4,6 po Richteru prestrašio je lokano stanovništvo, a vlasti su objavile crvenu uzbunu, najviši stupanj opasnosti, koji uključuje prekid morskog prometa, zatvaranje obližnjih cesta, evakuaciju više od 600 ljudi te zatvaranje dviju plaža. Stručnjaci Španjolskog nacionalnog geografskog instituta strahuju da se sprema eksplozija. U posljednja četiri mjeseca na otoku koji ima 500-tinjak vulkanskih otvora, zabilježeno je više od 10.000 podrhtavanja.

Na otoku nema većeg broja Hrvata

Podzemna erupcija uzdrmala je područje južno od El Hierra, najmanjeg i najjužnijeg otoka na Kanarskom otočju. Grad La Restinga u kojem živi 570 stanovnika, najbliže naseljeno područje podvodnom vulkanu, evakuiran je zbog predostrožnosti još u utorak navečer.

Iz turističkih agencija nam kažu da građani Hrvatske ovih dana nisu organizirano putovali na Kanarske otoke. Naravno, ne isključuju mogućnost da tamo ipak ima naših državljana jer je uvijek moguće da je netko samostalno otputovao.

Vulkan posljednjih dana izbacuje materijale i gejzire na visine od 20-ak metara, voda iznad njega je uzavrela, a stručnjaci procjenjuju da se približio tzv. surtsejanskom stadiju koji je nazvan prema erupciji u kojoj je 1963. godine južno od Islanda nastao novi otok Surtseyan. Naime, kamenje koje se formira u erupcijama približilo se na svega 20-ak metara od površine pa se očekuje da bi uskoro moglo početi izranjati. Neki stanovnici već smišljaju imena za novi otok, a vode se i rasprave o pitanju kome bi on trebao pripasti. Postoji također mogućnost da se novo kopno spoji s otokom El Hierro.

Na površinu mora izbili su otrovni sumporni plinovi u tolikim količinama da je ona pozelenjela. Zatrovana voda ubila je mnogo riba, a stanovništvo strahuje od isparavanja. Međutim, lokalne vlasti smatraju da ne prijeti nikakva opasnost.

Kanarski otoci – muzej vuklana

Kanarsko otočje je jedno od najzanimljivijih i najaktivnijih vulkanskih područja u svijetu i predstavlja svojevrstan muzej svih vulkanskih struktura. Njegovo porijeklo, formacija i razvoj povezuju se s udaljavanjem američkog od afričkog kontinenta. Jedino su španjolsko otočje vulkanskog porijekla. Najviši vulkan na Kanarskim otocima i treći u svijetu je Pico del Teide koji se uzdiže na 3.718 metara nadmorske visine. Posljednji put je eruptirao 1909. godine. Aktivan je već više od 50 milijuna godina. Povijesna erupcija vulkana De Lomo Negro, koja je trajala punih mjesec dana, zabilježena je 1793. godine.

Na otoku El Hierro postoje dokazi da su se u posljednjih nekoliko tisuća godina ondje odigrala najmanje tri velika klizanja tla. U zadnjem, prije 15 tisuća godina, urušio se cijeli sjeverni dio otoka u kojem je nastala dolina El Golfo. Pretpostavlja se da su odroni stotina tisuća prostornih metara zemlje pokrenuli velike tsunamije.

Probudio se vulkan na Kanarskom otočju