TRANSATLANTSKA VEZA

Obama održao krizne razgovore sa šefovima eurozone

11.11.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u četvrtak navečer talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana kako bi izrazio povjerenje u njegovu sposobnost da će s prijelaznom vladom uspjeti provesti reforme i vratiti povjerenje tržišta

Tijekom razgovora Obama 'je izrazio povjerenje u sposobnosti vodstva predsjednika Napolitana oko uvođenja prijelazne vlade koja će provesti ofenzivni program reforme i vratiti povjerenje tržišta', kazao je u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Gornji dom talijanskog parlamenta, Senat, u petak glasuje o mjerama štednje koje zahtijeva EU kako bi spriječila širenje krize eurozone. Američki ministar financija Timothy Geithner zatražio je brzu akciju od Europe.

'Kriza u Europi ostaje središnjom prijetnjom za globalni rast. Od presudne je važnosti da Europa brzo djeluje i provede jake mjere za povratak financijske stabilnosti', rekao je Geithner u četvrtak navečer nakon sastanka ministara financija zemalja Azijsko-Pacifičke gospodarske suradnje.

Senat o mjerama štednje glasa u petak, a u subotu bi ga, kako se očekuje, trebao prihvatiti i donji dom parlamenta. Talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je u četvrtak izgubio većinu u parlamentu, izrazio je spremnost podnijeti ostavku, nakon što zakon o financijskoj stabilnosti prođe oba doma talijanskog parlamenta.

Presjednik države Napolitano u četvrtak navečer je primio financijskog stručnjaka Maria Montija, favorita za Berlusconijeva nasljednika.

Ako glasanje u oba doma talijanskog parlamenta prođe bez poteškoća, kako se i očekuje, Napolitano bi Berlusconijevu ostavku mogao primiti već u subotu navečer i imenovati Montija mandatarom za sastav nove vlade.

Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom, Obama je u četvrtak navečer o europskoj financijskoj krizi odvojeno razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, objavila je Bijela kuća bez navođenja pojedinosti.