'KO ŽURI GLAVU GUBI

Vujanović za sporo rješavanje sporova

03.04.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je za ljubljansko Delo od petka da svaki granični spor ima svoje specifičnosti te da ne postoje recepti, no da je za rješenje potrebna dobra međusobna komunikacija, međunarodni posrednik prihvatljiv objema stranama ili u konačnici sud odnosno arbitraža

LJUBLJANA - "Svaki teritorijalni spor je specifičan, a za rješenja ne postoje recepti. Najprije, potrebna je dobra međusobna komunikacija. Ako nje nema, potreban je kvalitetan posrednik koji uživa povjerenje obje strane, a ako nema niti toga, onda je potreban sud ili arbitraža", rekao je Vujanović za vodeći slovenski list, zamoljen da komentira odnosno usporedi granični prijepor Slovenije i Hrvatske s postupkom koji oko određivanja granice na moru kod Prevlake imaju Hrvatska i Crna Gora.

"S Hrvatskom imamo dogovor o tzv. privremenom režimu na granici i to dobro funkcionira. Crna Gora je uvjerena da je privremeno rješenje dobro, ali nemamo ništa protiv toga da s Hrvatskom oko tog pitanja nađemo zajednički jezik ili da se dogovorimo o postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu", rekao je Vujanović.

Na pitanje slaže li se s nekim mišljenjima da bi svi granični sporovi bili brzo okončani kad ih ne bi koristila politika zbog "sakupljanja izbornih bodova", Vujanović je rekao da se s tim ne slaže i da se radi o simplifikaciji.

"Granični sporovi su specifični i takav je paušalan način razmišljanja pogrešan. Nisam uvjeren da se takvi sporovi mogu ili smiju rješavati na brz, a kamoli prebrz način", rekao je Vujanović u razgovoru za ljubljansko Delo od petka.